Tudod, hány kilométert lehet megtenni 24 óra alatt egy 50 köbcentis kismotorral? Most majd megtudod! Egy 1979-es évjáratú Vespa 50 Speciallal nemrég új világrekordot állítottak fel:

24 óra alatt 1233,07 kilométert tett meg a Vespával egy 65 éves spanyol férfi, megállás nélkül!

A távot a Guinness World Records is hitelesítette, amely 305 kilométerrel több, mint az ausztrál Mark Brown 2005-ben felállított korábbi rekordja. Az új rekordot Valerio Boni állította fel, aki 1979-ben már futott egy nem hivatalos rekordot (ugyanezzel a motorral!), 941 kilométerrel. Akkor 20 éves volt, most pedig 65, szóval itt a bizonyíték, hogy az álmokat nem érdemes feladni.

Valerio úgy próbált faragni a költségeken, hogy egy régi, elhagyatott ovális versenypályán vágott neki a rekorddöntésnek, Barcelona közelében. A 2 kilométer hosszú Terramar pálya 1923-ban épült, a körrekordot az 1923-as spanyol GP-n állította fel Louis Zborowski, aki 45,8 másodperc alatt terelte végig Miller 122-es versenyautóját a kétezer méteres pályán.

 

A 2015-ben teljesen felújított Vespát gondosan ellenőrizték és felkészítették a bravúrra, majd Spanyolországba vitték. A régi pálya aszfaltja nincs túl jó állapotban, de a klasszikus olasz robogó szinte végig nyélgázon, kb. 60 km/órás sebességgel, tudta teljesíteni a kalandot, szinte megállás nélkül.

Valerio 24 órán át folyamatosan motorozott, egyetlenegyszer állt meg, hogy kimossa a port a szeméből. A tankolás is menet közben történt, az alábbi módszerrel:

24 órán át motorozott megállás nélkül egy nyugdíjas 1

A rekorddöntés zárt pályán, ellenőrzött körülmények között történt, senkinek nem ajánljuk, hogy 24 órán keresztül folyamatosan vezessen. Még autót sem, nemhogy robogót, ami sokkal fárasztóbb.

Nem a fáradt vezető a veszélyes, hanem az, amelyik a fáradtságáról nem hajlandó tudomást venni. Bármennyire is sietős a dolgod, egy kórházi kezelés, vagy rosszabb esetben egy haláleset nem ér meg annyit, hogy figyelmen kívül hagyd az álmosság jeleit!