Még a rendőröket is meglepte, hogy amióta kihelyeztek két traffipaxot, mekkorát ugrott a gyorshajtások száma egy kisvárosban az Egyesült Államokban. Alig több mint két hete működnek élesben az új sebességmérő kamerák, azóta több mint tízezer autóst ejtettek áldozatául a Colorado állambeli Morrisonban – bár a hatóságok azt állítják, hogy nem a pénzbeszedés volt a céljuk.

A traffipaxokat márciusban telepítették, de eleinte csak figyelemeztették a gyorshajtó autósokat. A 60 napos türelmi időszak azonban május elején véget ért: azóta az egyik kamera ugyanazt a kereszteződést figyeli, míg a másikat egy utánfutóra szerelték fel, így a rendőrség mozgathatja azt, ha indokoltnak látja – írja a CBS News.

397 lakosával – a magyarországi mércével nézve – apró falunak számít a település, ennek ellenére május 8-a és 22-e között 10 287, azaz átlagosan naponta 1421 büntetést osztottak ki az új traffipaxok jóvoltából. A gyorshajtók legalább 10 mérföld/órával (16 km/órával) lépték túl a 25 mérföld/órás (40 km/órás) sebességhatárt, amiért fejenként 40 dolláros bírságot szabtak ki, ami körülbelül 14 ezer forintnak felel meg.

Ahhoz képest, hogy a hasonló mértékű sebességtúllépés Magyarországon tavaly szeptember óta legalább 39 ezer forintos csekket ér, igencsak enyhének tűnik a bírság mértéke. A két kamera viszont így is 411 480 dollár, tehát nagyjából 145 millió forintnyi bevételt termelt a városvezetésnek, ami egyáltalán nem hangzik rosszul, főleg annak tükrében, hogy áprilisra mindössze 135 – kézzel írt – büntetés szerepel a statisztikákban. Mindent figyelembe véve ez 152-szeres emelkedést jelent.

Emiatt merült fel a vád, miszerint azért helyezték ki az új kamerákat, hogy még inkább megsarcolják az autósokat a turisták körében egyébként népszerű, ennélfogva a sűrűnek nem éppen mondható lakosság ellenére forgalmas településen. A Carscoops egy szakvéleményre támaszkodva arról számolt be, hogy 2021-ben a kisváros költségvetésének csaknem felét a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések tették ki.

A település mostani rendőrfőnöke elutasította a vádakat, ahhoz pedig nem tudott mit hozzáfűzni, hogy az elődjét állítólag azért menesztették, mert az irányítása alatt kevés bírságot szabtak ki. „Mielőtt idekerültem, Morrison már akkor sebességcsapda hírében állt. És ha tudja, hogy itt állandó a sebességmérés, miért száguld keresztül rajta?” – tette fel a költői kérdést a 9 Newsnak nyilatkozva.