Alig 800 kilométer után mozgásképtelenné tette az autóját egy Toyota GR Corolla tulajdonosa, annak megjavíttatása pedig egyet jelent a gazdasági totálkárral. Mindössze egyetlen mozdulat elégendőnek bizonyult ahhoz, hogy tönkretegye a sebességváltóját: a munkából tartott hazafelé Charlie Holmblad, amikor egy óvatlan pillanatban elváltotta magát, és így ötödik helyett harmadik fokozatba kapcsolt.

A hiba hatására az autó motorja 8900-as fordulatszámig pörgött fel. Mivel a mérőórán már a 6500-as percenkénti fordulatot is pirossal jelölik, a történtek alaposan megviselték a váltó és a motor belső szerkezetét. A meghibásodást követően Holmblad márkaszervizbe vitte a hot hatchet, ahol megállapították, hogy az olajba fémforgács került, több szelep meghajlott, sőt, az egyik dugattyú meg is olvadt – írja a Carscoops.

Egy rossz váltás 15 milliójába került 1

Felfoghatatlanul drágán javítaná meg a GR Corollát a Toyota. (Fotó: Toyota)

A Corolla sportváltozatában keletkezett károkat a férfi próbálta garanciálisan megjavíttatni, de ahogyan az várható volt, elutasította őt a Toyota. Ezek után az lenne az egyetlen választása a férfinak, ha a saját kárára szereltetné meg az autót, arra azonban 42 180 dolláros árajánlatot kapott, ami a mostani árfolyamon 15 millió forintnak felel meg. Hogy mennyire nem érné meg, jól mutatja, hogy egy új példányhoz körülbelül 200 ezer forinttal olcsóbban jutna hozzá az Egyesült Államokban.

A 2022 tavaszán bemutatott GR Corolla orrában háromhengeres, 1,6 literes turbómotor lapul, aminek teljesítménye 304 lóerő, a nyomatéka pedig 370 Nm-es. A váltó – ami ez esetben a motorral együtt tönkrement – hatfokozatú, manuális, ami a blokk erejét az első és a hátsó tengelyre egyaránt továbbítja, ráadásul variálható nyomatékelosztású az összkerékhajtása.