Feltűnő módját választották a klímavédők annak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy „az autók tönkreteszik az éghajlatot”. A közelmúltban egy berni Audi-kereskedés épületét, valamint a benne található autókat borították be narancssárga festékkel, illetve porral, de hasonló módon tiltakoztak a Porsche crissieri központjában is – írja a helyi beszámolók nyomán a Carscoops.

Nem világos, mekkora kárt okoztak a Liberate Switzer nevű csoport aktivistái, akik az eddigiekhez mérten drasztikus fellépésükkel annak adtak hangot, hogy megelégelték a svájci kormány tétlenségét. Korábban egyáltalán nem volt jellemző a módszereikre a rongálás – ebben változást az Emberi Jogok Európai Bíróságának áprilisi ítélete hozott, amiben kimondták, hogy Svájc nem tette meg a szükséges lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, ezzel megsértve az emberi jogokat.

 

 

„Túl meleg van ahhoz képest, hogy április van. Borzalmas lesz ez a nyár: elképzelhető, hogy lesznek emberek, akik szenvedni fognak, vagy akár a halálukat okozhatja. Azért vagyunk itt, hogy megköveteljük a kormánytól, hogy vállalják a felelősséget és mozgósítsák a lakosságot. Most kell cselekednünk” – nyilatkozta az egyik tüntető.