Első dolog, hogy engedjük el az olyan buta gondolatokat, hogy „Ki az a hülye, aki téli és nyári gumit is használ?” vagy A téli gumi csak az abroncsgyártók marketingfogása! és hasonlóan káros eszmefuttatásokat. 2024 van, több ezer független teszt bebizonyította már, hogy a téli és a nyári abroncsoknak igenis megvan a létjogosultsága, nem kamu. Az mondjuk már más kérdés, hogy lassan nincs tél Magyarországon, ami indokolná a téli abroncsot, de ezt most hagyjuk.

Legyen az alapvetés, hogy sok hazai autósnak van 8 darab gumija (4 nyári, 4 téli) és azt a szezonok végén/elején szépen átcseréli a négy darab felnijén.

Persze van, akinek a nyolc abroncshoz, nyolc felni is akad otthon, az épp nem használt „papucsokat” pedig gumihotelben pihenteti, amikor nincs rá szükség, de ez nem altalános maradjunk az egyszerű példánál.

Felni nélküli abroncsokat ne tároljunk

A szabadban vagy egymásra halmozva tárolt gumik könnyen deformálódhatnak, és később felszerelve menet közben az autó vibrációját idézhetik elő. Ha a felni nélküli abroncsokat helyezzük egymásra, a rakás maximum 1 méter magas legyen, különben az abroncsok saját tömegük miatt deformálódhatnak. Az abroncsokat tárolhatjuk függőleges helyzetben, felállítva. Ez esetben azonban egy-két havonta 90 fokkal forgassuk el őket, hogy megelőzzük a deformációt.

Ha lehet az abroncsokat felnire szerelve tároljuk. Ez esetben a gumik tetszőleges módon tárolhatók, akár több abroncs is egymásra tehető, tároláskor pedig nem szükséges rendszeresen forgatni őket. A következő gumicsere idején célszerű azonban a nyomását ellenőrizni és nem árt a centrírozás szezonoként legalább egyszert, hiszen egy nagyobb kátyú a felniben is okozhat deformációt, ami egészségtelen vibrációhoz vezet menet közben.

Hőmérséklet, páratartalom

Az abroncsokat -5 és +25 °C közötti hőmérsékleten, száraz és enyhén szellős helyen tároljuk. Ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek és ózonsugárzásnak, mert ezek kedvezőtlen hatást gyakorolnak a gumi tartósságára. A gumikat kazánoktól és radiátoroktól, vagyis hőforrásoktól távol helyezzük el, lehetőleg olyan helyen, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70%-ot.

Segített ez a néhány egyszerű tanács?
Igen, köszönöm észben fogom tartani
36% (413)
Nem, ezeket eddig is tudtam, de nem így tárolom a gumikat
16% (181)
Nem, ezeket eddig is tudtam és így tárolom a gumikat
48% (556)