1200 lóerő kíséretében kínál hihetetlen erőt és potenciális veszélyforrást ügyfeleinek az Engler Automotive, méghozzá egy V12-es motorral szerelt quadmotor képében. Nem ez az első igazán őrült, de megkockáztatjuk, hogy az eddigi legőrültebb koncepciója a 2019-ben alapított vállalatnak, mely először egy Audi R8-as quaddá alakított, 5,2 literes V10-es blokk által hajtott változatával hívta magára a figyelmet.

Viktor Engler, a cég alapítója elismerte, azután építették meg a messziről autónak látszó, vad méregzsákot, hogy az egyik vevőjük még az első modellnél is bátrabb, egyben egyedibb járgányra vágyott. „Egy olyan korszakban, amit méretcsökkentésről, hengerszám-csökkentésről, motorok eltűnő lökettérfogatairól, valamint hibrid autók térnyeréséről szóló viták dominálnak, más utat választottunk” – fogalmazott Engler.

A képre kattitnva galéria nyílik:

 

Elvetemülteknek találták ki az 1200 lóerős méregzsákot 1

Leszögezte azt is, az a céljuk, hogy az ügyfeleit „egyedülálló hanggal, erővel és őrülettel” örvendeztesse meg, amit „csak egy V12-es tud nyújtani” – írja a Carscoops. Annak tükrében pedig, hogy csak 1200 kilogrammot nyom az Engler V12, még inkább félelmetes az 1200 lóerős teljesítmény, amihez 1200 Nm-es nyomaték párosul.

A vállalat azt egyelőre nem árulta el, milyen V12-es motor fogja hajtani a quadmotort, azt viszont igen, hogy saját, nyolcfokozatú duplakuplungos váltót, ún. „mikroboxot” tervezett hozzá, aminek a tömege mindössze 30 kilogramm – ennek megfelelően a világ legkönnyebb sebességváltójaként harangozták be, igaz, nagyjából egy hónappal ezelőtt még fejlesztés alatt állt a technika. Amint minden összeáll, az Engler becslései szerint az új modell 2,5 másodperc alatt éri majd el álló helyzetből a 100 km/órás tempót, míg a végsebessége 400 km/óra lesz.

Elvetemülteknek találták ki az 1200 lóerős méregzsákot 21

Fotó: Engler Automotive

Elvetemülteknek találták ki az 1200 lóerős méregzsákot 22

Fotó: Engler Automotive

Az Engler V12 karosszériaelemeit 3D-s nyomtatással, széngrafit felhasználásával készült elemekből állítják össze, a monocoque pedig teljesen szénszálas lesz. A kocsi 20 colos, kovácsolt magnéziumból gyártott kerekeire a Michelin Sport Cup 2 gumijai kerülnek fel.

Bár még nem derült ki az Engler V12 ára, az már biztos, hogy csak egy csak nagyon szűk kör juthat hozzá. Mindössze 20 darabot fognak gyártani belőle, amiből egyet ráadásul Viktor Engler fog megvásárolni, de gyanítható, hogy az árcédulán szereplő szám hasonlóan őrült lesz, mint a jármű összes többi paramétere.