Tavaly szeptemberben Párizs volt az első európai város, ahol betiltották a bérelhető elektromos rollereket. A német Gelsenkirchen pedig most követi a példát.

A Ruhr-vidéki város az első nagyváros Németországban, ahonnan kitiltják a bérelhető e-rollereket. A határidőt is kitűzték: 2024. április 30-án be kell szüntetni a szolgáltatásukat az üzemeltetőknek.

A gelsenkircheni közigazgatási bíróság nemrégiben hozott határozatában megerősítette a bérelhető e-rollerek megszűnését. A város azt szerette volna elérni, hogy a két üzemeltetőtől, a Tiertől és a Bolttól csak előzetes személyazonosság-ellenőrzés után lehessen e-rollert bérelni. Ezt a két szolgáltató nem tette meg. Így a város úgy döntött, hogy betiltja a szolgáltatást. Az ok pedig az volt, hogy egyre gyakoribbak voltak a garázda viselkedések, a városközponton keresztüli versenyek, vagy olyan súlyos balesetek, amelyekben az e-rolleresek egyszerűen megszöktek.

Tavaly egy kerékpáros meghalt, miután nekiment egy, a kerékpárúton hanyagul elhagyott elektromos rollernek, és elesett. Az e-roller tilalma csak a bérelhető rollerekre vonatkozik, a saját tulajdonban lévők továbbra is használhatók. Sok német városban már tilos az elektromos rollereket tömegközlekedési eszközön szállítani, elsősorban az akkumulátorok felrobbanásának veszélye miatt.