Kína gazdaságilag fejlett részein őrült mértékben megnőtt az autók száma az elmúlt években. Tízmilliókról beszélünk, hazai aggyal felfoghatatlan mennyiségű gépjármű szabadult az utakra. A világ összes betonja se lenne elég ezeknek mindenhol mélygarázst, parkolóházat építeni, így jönnek az innovatív megoldások.

Olyanok, mint ez a parkolótorony, ami egy átlagos placcon könnyedén telepíthető megoldás. Tulajdonképpen egy összenyomott óriáskerékről van szó, amiben minden „ülésbe” egy autó kerülhet. A Shenzenben egy üzleti központban felállított Skylot egységek összesen 1164 autót tudnak befogadni a vertikális parkolókkal, a rendszer teljesen automata, a sofőr csak beáll az üres helyre, nincs személyzet, a fizetés online működik, és itt hamarabb talál helyet az ember, mint egy ezer férőhelyes placcon. 

Persze ha valamilyen okból megakad a rendszer, az probléma. Akkor senki nem tud hozzáférni az autójához, és ha egy nagyobb vertikális rendszerről van szó, akkor ez komoly fejfájást okozhat. Ausztráliában egy hasonló, épületben telepített parkolórendszer hibásodott meg Melbourne városában.

2021-ben egy autó lezuhant a tárolóakna aljára, aminek következtében 30 autó került csapdába kilenc hónapra, a fenntartó ugyanis nem tudta, hogy hárítsa el a problémát, egyszerűen nem tudták kiszabadítani a kocsikat a rendszerből. Erre az időre a lakók bérelhettek másik autót, vagy buszozhattak, ráadásul automatikusan kártérítést sem kaptak az esetért.