Egyszerű módon megidézhető a bennünk élő közteres, igaz, az élményért egészen Svédországig kell utazni. Itt indult el ugyanis egy svéd cég friss alkalmazása, amelynek segítségével a felhasználók pénzt kereshetnek azzal, hogy bejelentik a szabálytalanul parkoló autókat.

A Scout Park nevű svéd cég alkalmazásával már nem csak a Facebook bosszankodó közösségeibe tudják felrakni a szabálykövető autósok a rosszul, tilosban állókat, hanem ezzel jelenthetik az esetet a közlekedési felügyelőknek.

„A Scout Park egy úgynevezett „hakni gazdaság” alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy bárki, aki elmúlt 16 éves és rendelkezik svéd társadalombiztosítási számmal, pénzt keressen azzal, hogy segít a parkolóőröknek megtalálni azokat, akik nem tartják be a parkolási szabályokat a közösségben” – mondta Erik Englund, a Scout Park vezérigazgatója.

A használat pofonegyszerű, csak mobiltelefon kell hozzá: tulajdonképpen tippeket adunk a parkolóőröknek, a feltöltött fotót megkapja a legközelebbi ellenőr, aki a helyszínre siet. A helyadatokat az alkalmazás társítja a képhez, majd eljuttatja a parkolási társasághoz (ebben az esetben a helyi parkolási rendszert üzemeltető „Parkias”-hoz). A bejelentések fogadásához és kezeléséhez az applikációt fejlesztő Erik Englund elmondása szerint megegyezést kötöttek a Parkiasszal.

Ha a bejelentés alapján ellenőrzésre kerül a sor, és bebizonyosodik a tilos parkolás ténye, valamint kiszabják a bírságot, akkor a közreműködő feljelentő jutalékot (100 koronát (kb. 8,5 euró) kap a szolgálataiért.