A klímaváltozás ma a legnagyobb globális kihívás, a társadalmat érintő negatív hatásokat pedig csak a szén-dioxid-kibocsátás komoly csökkentésével lehet enyhíteni. Ehhez pedig jó törvények kellenek, ezért használt kemény szavakat Volker Wissing német közlekedési miniszter. 

A liberális FDP politikusa ezzel a koalíciós kormány pártjaira akar nyomást gyakorolni, akik még mindig pofozgatnák a klímavédelmi törvény reformját, és a közlekedés további korlátozásában bíznak.

Egyfajta ultimátumot küldött  a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja parlamenti frakcióvezetőinek, amiben kifejtette, hogy a reformok és más iparágak szankcióinak elfogadása nélkül az autózás környezetterhelésének csökkentését már csak drasztikus intézkedésekkel lehet elérni. Példaként hozta fel a hétvégi autótilalmat, ami sokkal rosszabb lenne, mint elfogadni a mostani javaslatokat.

Wissing felhívta a döntéshozók figyelmét, hogy több olyan iparág akad, amely sokkal több károsanyag-kibocsátásért felel, és ezeket kellene megszorításokkal klímabarátabbá tenni. Levele a várt hatás helyett inkább tovább fokozta a vita hevét, Julia Verlinden, a Zöldpárt vezetője cáfolta a híreszteléseket, és kifejtette, a miniszternek nem kellene ilyenekkel riogatnia a lakosságot. 

A Greenpeace szintén beleszállt a miniszterbe, a szervezet szerint politikai nyomással Wissing igyekszik elterelni a figyelmet saját eredménytelenségéről. Emlékeztetett arra is, hogy a liberális közlekedési miniszter immár két éve blokkol minden klímavédelmi intézkedést a közlekedésben.