A rendőrség egyik friss Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy esős időjárási körülmények között változnak a látási viszonyok és csúszóssá válnak az utak. Ha tényleg van olyan autós Magyarországon, akinek erre külön fel kell hívni a figyelmét, az inkább tegye el a fehérneműsfiókba a jogosítványát és ne vegye többet elő.

„A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik” – írja a Veszprém vármegyei rendőrség.

A hatóság kéri az autósokat, hogy vezessenek fokozott óvatossággal és körültekintéssel, a sebességet mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg. Ez rendben is van, igazuk van, le is írják heti rendszerességgel ezt a mondatot különböző sajtóközleményekben. Az ismétlés a tudás atyja alapon…

Nehezítheti a helyzetet, ha a gyalogosok sötét tónusú ruházatot viselnek. Csapadékos időben a gyalogosok igyekeznek mielőbb védett helyre kerülni, így sok esetben figyelmük felületes, nem feltétlenül a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át, és rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. Esőben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a biztonságos közlekedésben, a külvilág észlelésében – folytatják a bejegyzésben.

„Kérjük, ha gyalogosan közlekedsz, az úttestre lépés előtt mindig győződj meg arról, hogy észleltek-e a közeledő járművek vezetői” – igen, mindig nézz szét, mielőtt kilépsz az úttestre, de ezt nem csak esőben kell megtenni! És ha esernyővel közlekedsz, nem árt, ha kikukkantasz alóla és nem zombi módban közlekedsz.

Bár, amikor ilyen felvételeket látunk, lehet, igaza van a rendőrségnek, és el kell mondani újra és újra, hogy az esőtől csúszni fog az út…