2024. április 13-án életbe lépett az alternatív üzemanyagtöltési infrastruktúrák uniós szintű egységes szabályozása (AFIR). A szabályozás egy nagyon fontos ponton, a töltésnél könnyíti meg a jelenlegi és leendő villanyautósok életét. – írta a villanyautosok.hu

A szabályozás ugyanis kötelezően előírja a bankkártyaterminálok telepítését az új telepítésű, 50 kW-nál nagyobb teljesítményre képes elektromosautó-töltőkre. A töltőpontok fenntartóinak regisztráció és applikáció nélküli töltés lehetőséget kell biztosítaniuk. 

Nagy könnyítést kapnak a villanyautósok az EU-tól 1

A jövőben elég lesz egy bankkártya a töltéshez

Emellett tisztább, átláthatóbb, egységes szabályzást ad a töltőhálózatok kiépítésének és működésének, vége a vadnyugatnak: az AFIR egységesen kategorizálja a töltési kapacitások fokozatait, a töltőcsatlakozási szabványokat, a töltőkön feltüntetendő információkat, az infrastruktúra kiépítésében, fenntartásában, használatában közreműködő szereplők jogi elnevezéseit és kapcsolódó kötelezettségeik és jogosultságaik fogalmát. 

Ezzel elkerülhető lesz a nyolcadik fajta töltő előtt fejvakargatva információ keresése, az árakat is kötelesek lesznek jól láthatóan feltüntetni az üzemeltetők, akárcsak egy benzinkúton: az összegeknek már a töltés megkezdése előtt ellenőrizhetőnek kell lenniük, az ár minden összetevőjét fel kell tüntetniük, beleértve az elektromobilitás-szolgáltató által alkalmazott egyéb díjakat.