„Nem vagyok hajlandó használni ezt az autót” – írta annak idején a Fordnak címzett panaszlevelében egy dühös Capri-tulajdonos, aki csalódottsága okán abban a hitben élt, hogy egy bemutatóautót szállítottak ki neki. Ez a sor azonban egy életre más megvilágításba helyezte az 1984-es évjáratú Ford Caprit.

Kétségkívül közrejátszott az önmagában is ritka, harmadik generációs Capri 2.0 S jelenlegi, újszerű állapotában, hogy első tulajdonosa vitathatatlanul tartotta a szavát. Olyan szinten nem használta több mint három évtizeden át a Caprit, hogy közel 40 év elteltével is épphogy meghaladta a 3000 kilométert a futásteljesítménye. Elégedetlen tulajdonosa 2014-ben elhunyt, ezt követően a Caprit egy rokona örökölte meg, aki utána közel háromszor annyit tett meg vele.

Utálta az autóját, 30 évig szinte hozzá se nyúlt 1

Fotó: Brightwells

Utálta az autóját, 30 évig szinte hozzá se nyúlt 2

Fotó: Brightwells

A legutóbbi tulajdonosváltásra 2018-ban került sor, ám azóta is csak 25 kilométer került az órába. „Az újszerű megjelenése miatt különösen ritka az autó. Olyan, mintha ma besétálnánk egy kereskedésbe, és egy új, 1984-es Capri 2.0 S-t vennénk, azzal a látszattal, mintha ez teljesen természetes lenne” – idézte a Brightwells aukciósház specialistáját a Sun.

Négyhengeres és 1993 cm3-es motorja 101 lóerős teljesítményre képes, amit 5200-as fordulatszámon ad le, míg 3500-as fordulaton produkálja a legnagyobb, 153 Nm-es forgatónyomatékát.  A motorhoz négyfokozatú kézi váltó kapcsolódik. Bár nem a legerősebb blokk került bele, az 1-1,2 tonnás össztömeg mellett a végsebesség meghaladja a 180 km/órát, 0-ról 100-ra pedig 10,5-11 másodperc alatt gyorsul.

Utálta az autóját, 30 évig szinte hozzá se nyúlt 3

Fotó: Brightwells

Utálta az autóját, 30 évig szinte hozzá se nyúlt 4

Fotó: Brightwells

Bizarr története jócskán megdobta a Capri értékét, ami végül 35 700 fontért, azaz közel 16 millió forintért cserélt gazdát. Még ha akkoriban a mostanitól lényegesen eltérő értékkel is bírt a pénz, érdemes megjegyezni, hogy a sorsára hagyott Capriért újonnan a mostani összeg kevesebb mint a harmadát, vagyis 10 ezer fontot fizettek.