Égből jövő korcsolyapálya
(Siket Norbert verse)
Enyhe reggel támadt,
Fegyveresen lázadt,
Köpvén nyúlós nyálkát,
Kövér, csúszós pályát,
Óvatosan léptet,
Jó nagy gondra késztet,
Minden lépés fontos,
Szintet kér és pontos,
Harcteret nem kérni,
Fal mellett kell lépni,
Jó sok erőt hagyván
Ónos eső napján…

De, hogy ma is tanuljunk valamit, eláruljuk, hogy az ónos eső egy vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékfajta, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszere figyelmeztető előrejelzést és riasztást ad ki, az ónos eső bekövetkezése előtt általában fél-három órával.

Ilyen riasztást (méghozzá pirosat) adtak ki csütörtök délután is az észak, északkeleti országrészre, miután a havazás számos helyen átcsapott ónos esőbe. Sokan bajba is kerültek:

Számos helyre riasztották a tűzoltókat Nógrád vármegyében, valamint a Mátra és a Bükk térségében, miután a havazás és ónos eső miatt síkossá vált utakon egyik baleset a másikat követte. A koccanások mellett sok jármű elakadt vagy lesodródott az útról és árokba csúszott. A harmadik legnagyobb nógrádi településen, Bátonyterenyén a templomnál három kamion, Pásztón pedig az ecsegi elágazástól 500 méterre két kamion akadt el. A járművek kiszabadításához munkagépre és sózó autóra is szükség volt. Nógrádmarcalon viszont még az úttest letakarítása után sem tudták tűzoltó technikával kiszabadítani a szalagkorlátra rácsúszott kukásautót.

Az ónos esőről írt verset olvasónk, amelytől még a jég is megolvad 1

Bánk és a Rétsági körforgalom között, Bánkhoz közelebb kamion húzott fel az emelkedőn egy kamiont. Galgaguta és Bercel között két kamion is keresztbe állt a 2129-es út 1-es kilométerénél. Az árok felé megcsúszott kamiont a berceli hivatásos tűzoltók kiszabadították, és hólánccal fel tudott menni az emelkedőre. Ugyancsak a 2129-es jelzésű út 4-es kilométerénél, Berceltől Szirák felé árokba csúszott a kanyarban két kisteherautó. Erőgépre és közútkezelőre volt szükség a mentéshez.

Tereskén, a Kossuth úton egy menetrend szerint közlekedő autóbusz árokba hajtott, és a csúszós útviszonyok miatt nem tudták kihúzni a buszt. Az ónos eső miatt további tíz gépjármű sem tudott a dombra felmenni. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Dubicsány közelében, a 26-os főúton a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók toltak ki az árokból egy személyautót, Szomolyán pedig drótkötéllel vontattak ki egy árokba csúszott személygépkocsit. Szegi községnél a 37-es főúton tolcsvai hivatásos tűzoltók ugyancsak drótkötéllel húztak vissza az útra egy nyerges vontatót.