A Continental legújabb téli gumija, valamint az AllSeasonContact 2 négy évszakos abroncsa is remek eredményt ért el a legfrissebb abroncsteszteken. A WinterContact TS 870 P téli gumiabroncs ráadásul a legmagasabb pontszámot zsebelte be az Auto Bild szerkesztőitől.

Mindkét típus esetében több tucat európai, ázsiai és amerikai gyártó termékét vizsgálták a szakértők. Téli gumik esetében 54, az egész évben használható (azaz négy évszakos) abroncsoknál pedig 35 vizsgált modell közül szerepeltek jól a Continental termékei.

Kiegyensúlyozott teljesítmény, dinamikus irányíthatóság és rövid féktáv – ez jellemzi leginkább a tesztgyőztes WinterContact TS 870 P abroncsot.

A teszten 225/45 R 18 méretű gumikat tettek próbára egy 3-as BMW segítségével. A Continental WinterContact TS 870 P havas, nedves és száraz útburkolaton nyújtott teljesítménye a legjobb osztályzatot kapta, valamint jó minősítést szerzett a futásteljesítmény és a gördülési ellenállás tekintetében is, ami a költséghatékonyságra is befolyást gyakorol.

A WinterContact TS 870 téli abroncsokat kis és középkategóriás járművekhez fejlesztették ki, nagyobb méretű autók és nagy teljesítményű SUV-k számára pedig a WinterContact TS 870 P lehet az ideális választás téli körülmények között.

Ezekkel a gumikkal nem lőhetsz mellé a télen 1

A fotón a Continental WinterContact TS 870 P látható

Miért kell téli gumi akkor is, ha nincs hó?

A telekre itthon már nem igazán jellemző a nagy havazás, ezért sokan úgy gondolják, hogy mivel nincs hó, téli gumi sem kell az autóra. Ez tévedés, ugyanis a téli gumi nem csak akkor biztonságosabb, ha hó fedi az aszfaltot.

  • A téli abroncsok lágyabb keverékűek nyári társaiknál. Hideg időben kevésbé lesz merev a szerkezetük, így a nagyobb rugalmasság jobb tapadást jelent. És ehhez nem kell, hogy hó, jég vagy latyak fedje az utat.
  • A mélyebb, nagyobb és különböző formájú lamellák szerepe, hogy elvezessék a vizet, a havat és a latyakot a futófelületről. Ezen felül a lamellák az abroncs kapaszkodását, megfelelő tapadását segítik elő, olyanok, mint a karmok. Ez esős időben is plusztapadást jelenthet.
  • Nagyobb profilmélységük miatt a téli abroncsok csökkentik az aquaplaning kockázatát, azaz nehezebben úszik fel az autó az aszfaltot borító nagyobb mennyiségű vízen.
  • A téli abroncsok keverékét úgy alakítják ki, hogy csökkentsék a féktávolságot hóval borított utakon.

Az Auto Bild csapata a Continental legújabb négy évszakos abroncsának 1,3-as összpontszámmal a második helyezést ítélte meg. A teszt során 225/45 R 17 méretű termékeket teszteltek, amelyek egy Volkswagen Golf felnijeire voltak szerelve.

„Az AllSeasonContact 2 univerzális gumiabroncs meggyőző téli tulajdonságokkal, dinamikus irányíthatósággal és nedves utakon rövid fékúttal, halk haladási zajjal, nagy futásteljesítménnyel rendelkezik”

– összegezték a tesztben.

Az előző verzióhoz képest az újabb modell gördülési ellenállása 6 százalékkal mérséklődött, futásteljesítménye pedig 15 százalékkal növekedett – anélkül, hogy a biztonsági szempontok bármilyen mértékben csökkentek volna. Az AllSeasonContact 2 15–21 colos méretek között már elérhető az idei szezonra is.

Ezekkel a gumikkal nem lőhetsz mellé a télen 2

A fotón a Continental AllSeasonContact 2

Mivel az optimális téli gumi jelentősen befolyásolja a biztonságot és az üzemanyag-hatékonyságot, így nem érdemes megfeledkezni a cseréről – a nyári gumikat télire –, ami ráadásul épp mostanság, ősz közepe táján időszerű.

Azt pedig jó ha tudod, hogy akik Continental márkájú gumit vásárolnak 2023. október 1. és november 15. között, jutalomban részesülnek:

  • ajándék jár minden négy abroncsot tartalmazó szett beszerzése után, legyen szó téli vagy négy évszakos, személygépkocsikra, SUV-okra vagy kisteherautókra alkalmas modellekről. A 14-16 colos abroncsok új tulajdonosai egy-egy 10.000 Ft értékű vásárlási utalványt kapnak, a 17-23 colos gumik vásárlása esetén pedig egy 25.000 Ft-os vásárlási utalvány a jutalom. További információk a Continental weboldalán olvashatók.