Azt, hogy milyen üzemanyagot kell tankolni, milyen olajat öntünk a motorba, vagy milyen abroncsok kellenek autóinkra, azzal a legtöbb tulajdonos tisztában van, azonban van néhány igazán érdekes dolog az autózás világában, amelyről még csak nem is hallottunk. Hoztunk néhányat.

1. Egy mai, hétköznapi autó 30-40 ezer alkatészből áll. Ez nyilván nem igaz mondjuk egy Bugatti Chironra, amely még véletlenül sem hétköznapi, és csak a W16-os motorja 3700 alkatrészből épül fel, mire kipréseli magából az 1500 lóerőt.

10 érdekes tény az autózásról, amitől ledobod az ékszíjat 1

2. A Volkswagen-csoporthoz 10 márka tartozik: Volkswagen, Volkswagen haszonjárművek, Škoda, Seat, Cupra, Audi, Lamborghini, Bentley, Ducati, Porsche.

10 érdekes tény az autózásról, amitől ledobod az ékszíjat 2

3. A tempomat feltalálója, Ralph Teetor vak volt, találmányát először a Chrysler használta.

10 érdekes tény az autózásról, amitől ledobod az ékszíjat 3

4. A 20. század elején annyi ürüléket potyogtattak el világszerte a lovak, hogy a gépjárművekben látták a közlekedés „zöld” jövőjét. Napjainkban pedig már az is kétséges, hogy az elektromos autók lesznek bolygónk megmentői. Vajon jobban járnánk, ha újra mindenki lovakkal közlekedne?

5. Az „újautó-illat” 50 különböző illékony szerves vegyületből áll és autógyártóként eltérő. Ezt mi is alá tudjuk támasztani, hiszen hétről hétre új tesztautókba ülünk, és tényleg más az utasterek illata.

6. Ha autópálya vezetne a Holdig, akkor 100 km/órás állandó sebességgel 166 napra lenne szükségünk, hogy célba érjünk. Annyi, hogy nem ártana néhány benzinkút is az űrautópálya mellé.

10 érdekes tény az autózásról, amitől ledobod az ékszíjat 4

7. Egyes statisztikák szerint a közúti balesetek 40 százalékánál a sofőr lába egy pillanatra sem érinti a fékpedált.

8. Egy autó, átlagos használat mellett, életének 95 százalékát egy helyben tölti. Azaz parkol, garázsban áll vagy piros lámpánál várakozik.

9. Annak az esélye, hogy autóbalesetben életünket veszítsük, 1 a 103-hoz, szóval kevesebb mint 1%. De ez nem azt jelenti, hogy ne kösd be magad, ha beülsz egy autóba!

10. 1922. május 5-én építették be az első autórádiót, egy Ford T-modell volt a szerencsés. Amikor kezdett elterjedni, be akarták tiltani, mert sokan azt gondolták, eltereli a sofőr figyelmét a vezetésről.