Alsó-Szászország fővárosának városvezetése radikális tervet valósítana meg a következő években. Egy szinte teljesen autómentes városközpont létrehozása a cél, felszíni parkolóhelyek, közlekedési lámpák nélkül – írja a Daily Mail. A felszabadult területet üzletek és éttermek számára adnák át. 

Az 500 ezres város főpolgármestere, Belit Onay (Zöldek) 2030-ra nagyjából négyezer parkolóhelyet szüntetne meg, de a stratégia részeként megoldanák az autóval közlekedést is. Az általa meghirdetett koncepció lényege, hogy a város központja felé tartó és nem ott lakó autósokat zsákutcákon keresztül közvetlenül tizenegy parkolóházba irányítanák.

Célforgalom, a belvárosban lakók, taxik, futárok, mozgáskorlátozottak számára lehetőség lesz autóval bejutni a városközpontba, de az átmenő forgalmat teljesen megszüntetnék az évtized végére. De nekik sem lesz sokkal gyorsabb így a közlekedés, mint akár kerékpárral vagy e-rollerrel, hiszen a továbbra is járható utcákban 20 km/h vagy 30 km/h sebességkorlátozást vezetnek be. Ezzel párhuzamosan új kerékpárutakat építenek, és több ezer kerékpárparkoló-helyet alakítanak ki. 

A koncepciót most a hannoveri városi tanács bizottságai fogják megvitatni, a tervnek pedig természetesen vannak ellenzői. A bírálók szerint a német polgárok autóval akarnak közlekedni, és a tiltás csak csökkenti a belváros elérhetőségét, így kárt okoz a helyi vállalkozóknak, és még tovább fokozza a belváros kiüresedését.