Az egybefüggő első üléspad sokáig magától értetődő volt az autóiparban. Aztán megjelentek az állítható ülések, a padlóból kinövő sebességváltó, majd mögötte a padlókonzol, felmerült az oldaltartás igénye is, és a gyártók különálló ülésekben kezdtek gondolkodni.

Hatalmas fenékre tervezték a legújabb Kiát 1

A Kia EV5, amellyel négyre emelkedik a márka kompakt crossovereinek a száma (a méretosztály felső szélén helyezkedik el az EV6 és a Sportage, az alján pedig a Niro és a most bemutatott újonc), részben visszatér az eredeti kialakításhoz, az első utas ülőlapja szokatlanul széles.

Ez a nyúlvány azonban a padlókonzol fölé húzódik, ülni egyáltalán nem lehet rajta – egyelőre nem igazán tudjuk, mit akart mondani a költő, de talán októberben, amikorra több információt ígér újdonságáról a Kia, ez is kiderül.

Hatalmas fenékre tervezték a legújabb Kiát 21

Az EV5 elvileg a méretosztályban megszokottnál tágasabb belső teret kínál, ami az elektromos architektúra ismeretében hihető, hiszen a padló teljesen sík, és az orrból sem türemkedik hátra semmi az utastérbe.

A bevezető fotókon látszik, hogy lesz osztatlanul dönthető hátsó üléstámla, ami furcsa, viszont az is látható, hogy a teljesen vízszintesbe bukó támla pontosan egy szintben van a csomagtér padlójával.

Hatalmas fenékre tervezték a legújabb Kiát 22

A modell tavasszal bemutatott előtanulmányában megismert csomagtéri ülősarok ugyan hiányzik az autóból, ám a rugalmas alakíthatóság alapelve megmaradt. A padló ugyanis két részre osztva mozgatható, áthelyezhető, sőt, megemelhető – a pontos mechanikát egy fotó alapján nehéz megfejteni, de átgondoltnak és sokoldalúnak tűnik a kialakítás.

A Kia EV5 műszerfala letisztult, a széles kijelzőpároson kívül csak légbeömlők és néhány alapvető kezelőszerv kapott rajta helyet – annál több gomb és kapcsoló került a kormánykerékre. Az irányváltó a kormányoszlopra költözött, hogy felszabadítsa a helyet a padlókonzolon, ahol így pohártartó és vezeték nélküli telefontöltő felület kapott helyet.

Hatalmas fenékre tervezték a legújabb Kiát 23

A hangulatvilágítás 64 különböző színben és tíz fényerőfokozatban szabályozható. A rendszer automatikusan igazodik a külső fényviszonyokhoz, az eltérő üzemmódokhoz különböző beállítások társíthatók, illetve a vezető figyelmeztetésében is szerepet vállal a fényvezérlő program.