Úttörő lehet a navigációs szoftverek világában a Sygic újítása, ami nemcsak az autósoknak, de a mentősöknek is óriási segítség lehet, hiszen minden másodperc számít, ha emberéletről van szó.

Több európai országban, többek között Magyarországon is előírták, hogy a járművezetőknek kötelességük utat engedni a megkülönböztető jelzést használó járműveknek. A Sygic tapasztalatai szerint azonban „a sofőrök többsége nem ismeri a mentősávra vonatkozó szabályt”. Erre irányulóan a Sygic legújabb fejlesztése vizuális instrukciót ad az alkalmazás használóinak, amikor egy-egy balesetnél vészhelyzeti jármű közeledik.

Igaz, csak előfizetés ellenében érhető el a figyelmeztető funkció, az azonban másodperceken belül aktiválódik, ha hirtelen fennakadást, torlódást észlel a forgalomban, és ezért az egy bizonyos szintnél lassabb sebességet vesz fel.

A rendszer ekkor felhívja a sofőr figyelmét az úton előrébb potenciálisan várható balesetre, és tájékoztatja, hogy a bal oldali sávban haladó járművek az út bal, míg a jobb oldali sávban haladók a jobb szélére húzódjanak le – fontos ugyanakkor, hogy a leállósáv minden esetben szabadon maradjon.

Ennyire hasznos újítást még egy GPS sem kapott 2

Fotó: Sygic

Arra a Sygic közleménye nem tér ki, hogy a navigációs szoftver konkrétan a mentő-, rendőr-, illetve tűzoltóautó közeledését érzékeli-e, vagy csak azt, hogy baleset vagy egy „hétköznapi” dugó akadályozza a haladást. Ellenkező esetben, azaz, ha az autósokat tévesen figyelmeztetik megkülönböztető jelzést használó járművekre, csak nagyobb káosz alakulhat ki.

Maga az elgondolás viszont ígéretesen hangzik, még úgy is, hogy a közösségre építő GPS-applikációkban (pl. Waze) már évek óta észlelhetőek a balesetek, vagy az, ha valahol rendőr tartózkodik.

Videón is megtekinthető, hogyan működik a mentősáv-figyelmeztető rendszer: