Alig több mint egy éve mutatkozott be az Alfa Romeo palettáján az olaszok kompakt crossovere, a Tonale, ami a Stellantis összkerékhajtású, hosszú tengelytávú platformjára épült, csakúgy, mint a Jeep Compass.

Most pedig különleges szerepben jelenik meg az utakon az Alfa Romeo Tonale: első ízben, 2024 végével bezárólag mintegy 400 példányt állítanak szolgálatba az ötajtós SUV-ból.

Egyenruhába öltöztették az Alfa Romeo SUV-ját 1

Alfa Romeo Tonale

Az olasz csendőrök első C kategóriás SUV-ja 160 lóerős teljesítményre képes a mild hibrid hajtása révén, aminek alapját a 1,5 literes benzinmotor adja. A Tonalékat mindemellett hétfokozatú, duplakuplungos (TCT) automata sebességváltóval szerelték. Az itthon is kapható hajtáslánc 212 km/órás végsebességet biztosít a crossover számára, ami 8,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra.

Hosszú évtizedekre nyúlik vissza a milánói gyártó és az olasz rendőrség és csendőrség együttműködése. Még a második világháborút követően, 1951-ben vette kezdetét – ekkor az 1900 M kapott elsőként egyenruhát, egy évvel később pedig az Alfa Romeo 1900 is a flotta tagjává vált. A következő évtizedekben olyan típusok fordultak még meg a hatóságok állományában, mint a Giulia, az Alfetta, a 90, a 75, a 155, a 156, a 159, valamint a Giulia Quadrifoglio.

Egyenruhába öltöztették az Alfa Romeo SUV-ját 2

Alfa Romeo 159 – rendőrségi, kék-fehér színvilággal

Egyenruhába öltöztették az Alfa Romeo SUV-ját 3

Alfa Romeo 159 – csendőruniformisban

Egyenruhába öltöztették az Alfa Romeo SUV-ját 4

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Számos korábbi rendőrségi, csendőrségi Alfa Romeót állítottak ki azóta a hivatalos múzeumban – erre 2020 júniusában, a márka 110. születésnapja alkalmából külön részleget is kialakítottak, ami csak tovább erősítette a rendfenntartókkal folytatott együttműködést.