Oroszország komoly munkaerőhiánnyal küzd, hiszen a munkaképes férfiakat vagy besorozták, vagy elmenekültek az országból, hogy elkerüljék a háborút. Ennek okán az oroszok azt tervezik, hogy rabokat alkalmaznának az autógyárakban, hogy kompenzálják a munkaerőhiányt.

Az AvtoVAZ arra kérte a helyi börtönszolgálatot, hogy segítsen betömni a munkaerőhiányt kényszermunkára ítélt emberekkel, miközben megpróbálja teljesíteni a megnövekedett termelési célokat.

Az orosz szövetségi börtönügyi szolgálat kirendeltsége közölte, hogy találkozott az AvtoVAZ-zal, amely szeptembertől 28 százalékkal, januártól pedig 40 százalékkal akarja növelni a termelés ütemét és volumenét. Az AvtoVAZ erről egyelőre hivatalosan nem nyilatkozott.

Az oroszországi gyárak tavaly együttesen mindössze 450 000 autót gyártottak, ami az iparág legrosszabb eredménye a Szovjetunió összeomlása óta.

„Ebben a tekintetben, valamint figyelembe véve a Togliatti és a Szamara régió munkaerőpiacának rendkívül feszült helyzetét, az üzem képviselője támogatást és segítséget kért a börtönszolgálat vezetőségétől, hogy a kényszermunkára ítéltek közül kiválasszák a vállalat számára a személyzetet” – közölte a börtönszolgálat szóvivője.