Kínos képsorok keringenek az indiai kormányzat útépítési projektjéről: Maharashtra államának egyik falujában úgy csavarták fel a „friss aszfaltot”, mint a szőnyeget, ahogy azt annak idején Fenyő Miklós is énekelte. Első pillantásra azt is lehetne mondani, hogy valóban egy szőnyeggel intézték el az útfelújítást, de a dühös helyiek akciójáról készült felvételből gyorsan kiderült, hogy igazi, elvileg frissen lefektetett aszfaltot rángatnak így a falu határában.

„Ez az egész alibimunka, amit úgymond fejlesztés címszó alatt végeztek” – idézte a Daily Mail az egyik helyi lakost indiai lapértesülések alapján. A megkérdőjelezett minőségű végeredmény pedig az indiai kormány még 2000-ben elindított útépítési programjában valósult meg, aminek célja az, hogy olyan úthálózattal kössék össze a vidéki falvakat, ami – időjárási viszonyoktól függetlenül – ellátja a feladatát.

A jelenleg is folyamatban lévő beruházásról azt állítják, hogy annak keretében az elmúlt bő két évtizedben 808 ezer kilométernyi vidéki utat építettek. Teljes egészében a kormány finanszírozza a projektet, igaz, az elmúlt években kénytelenek voltak csökkenteni a finanszírozás mértékét.

Az ügyben érintett útfejlesztési ügynökség a látottak kapcsán azzal védekezik, hogy a falusiak az „innovatív építési technológia” részét képező „feszültségelnyelő membrán felületi réteget” kezdték el felszedni, amikor még javában folytak a munkálatok.