Egy autó kanyarog az országúton, andalító zenei aláfestés, és egyszer csak bumm, jön az, amit manapság csak „jumpscar”-nek hívnak. A kifejezést eddig még nem ismerted? Nem baj, a videót már láttad, szóval tudni fogod, miről van szó. Ha pedig még nem láttad az elmúlt 19 év alatt, akkor itt az ideje.

 

A K-fee dobozos italának reklámja azért ragadt meg sokaknál, mert 2004-ben mutatták be a tévékben, amikor még a szélessávú internet és a közösségi média épp csak bontogatta szárnyait. A YouTube 2005-ben startolt, a Twitter 2006-ban, a MySpace 2003-ban, a Facebook 2004-ben. Szóval az ilyen, és ehhez hasonló videók az e-mailek szárnyán, illetve fizikai adathordozókon terjedtek és nem volt végtelen mennyiségű tartalom.

Gondoljunk csak a hazai klasszikusokra, Szalacsira és társaira, volt, hogy videókazettán kaptuk meg ezeket a felvételeket és évekig jól szórakoztunk rajuk. Ha valami népszerű volt és kiváltotta a kellő hatást, az lassan, de annál biztosabban jutott el mindenkihez, nem tűnt el tizenöt másodperc alatt egy üzenőfalon vagy csoportos csetben.

A Ghost Car, vagy Zombie Car néven futó videó generációkban fagyasztotta meg a vért és hisszük, hogy teszi azt még ma is a fiataloknál, akik most látják először.