Számos díjjal és elismeréssel tüntették ki a Classic Motor Cars szakembereit, akik nagy fába vágták a fejszéjüket – vagy ha azt nem is (legfeljebb átvitt értelmében), a szerszámaikat mindenképpen.

A világhírű brit restaurátor cég ugyanis az Aston Martin Bulldog átalakításán végzi az utolsó simításokat, eddig a pontig azonban 7000 órányi, azaz közel 292 napnyi munka árán jutottak el. A több mint 40 éves Aston Martinnal folytatott projektet ráadásul nem pusztán kedvtelésből csinálták, hanem azért, hogy elérjék vele azt, amit akkoriban nem lehetett.

7000 órát feccöltek egy több mint 40 éves autóba 1

200 mérföld/óra – ez a cél a restaurált Bulldoggal. Évtizedekkel ezelőtt ez az Aston Martinnak nem jött össze, majd anyagi okok miatt nem is folytatták a projektet.

A patinás brit márka azzal a céllal dobta piacra a Bulldogot, hogy a kor leggyorsabb szériagyártású modelljét teremtse meg – ez azonban sehogyan sem jött össze. Olyannyira nem, hogy mindössze egy, a DP K901 kódnév alatt is futó, 1979-es koncepciópéldányt élt meg a típus, miután a sportautóval tervezett további lépéseket túlságosan költségesnek találták. Pedig lett volna benne potenciál, tekintve, hogy az autó hátuljába helyezett, 5,3 literes és ikerturbós V8-as motor állítólag 710 lóerős teljesítményre és 381 km/órás csúcssebességre is képes lett volna. Ez utóbbi viszont nem nyert bizonyítást, mivel egy teszten „csak” 307 km/órára tudtak gyorsulni vele.

Ezúttal egy reálisabb célt tűztek ki, amiért egészen Skóciáig kell menniük: június 6-án, jövő hét kedden a korábban NATO-bázisként is funkcionált machrihanishi repülőtéren 200 mérföld/órával, vagyis 321 km/órával repesszenek vele.

„Az elmúlt 2,5 év során két fő kihívásunk volt” – fogalmazott a projekt kapcsán Tim Griffin, a Classic Motor Car ügyvezetője. „Az egyik, hogy visszaállítsuk az autót a több mint 40 évvel ezelőtti állapotába (…), a másik pedig, hogy elérje azt a sebességét, amit abban a korban sosem ért el.”

7000 órát feccöltek egy több mint 40 éves autóba 2

Tim Griffin, a Classic Motor Cars ügyvezető igazgatója (b) és Brett Eggar, a technikai csapat vezetője (j) az 1979-ből származó, két és fél év alatt, közel 300 napnyi munkával restaurált Aston Martin mellett.

„Egy több mint 40 éves mérnöki munkával foglalkoztunk, miközben arról is gondoskodtunk, hogy megmaradjon az autó integritása, és elérhessük a 200 mérföld/órás sebességet. Minden restaurálás egyet jelent egy kísérlettel, egyensúlyozva az autó eredeti állapotának megőrzése, és aközött, hogy képes legyen teljesíteni azt, amire eredetileg hivatott volt” – tette hozzá.

Griffin a Bulldog kapcsán leszögezte, nem változtattak annak eredeti mérnöki koncepcióján és a motorján sem, csupán arra fókuszálták, hogy erősítsenek a meglévő specifikáción. „A csapatnak ez egy szerelem projekt volt, a 200 mérföld/órás kísérlet pedig a csúcspontját jelenti 7000 órányi restaurálásnak, valamint a teszteléssel és a campbeltowni futamra való beállítással töltött több száz órának” – zárta gondolatait az Aston Martin restaurálása kapcsán.

Biztonsági okok miatt csak a Classic Motor Cars mérnökei és a sajtó képviselői lehetnek jelen az egyedülálló kísérletnél, de az ügyvezető igazgató elmondása szerint azt követően, a délutáni órákban a nagyközönség is találkozhat vele.