Miközben autóiba hatalmas energiaigénnyel gyártott 100 kWh-s akkumulátorokat épít be ezerszám, a Tesla azért messzemenően tudatos és a fenntarthatóság felé tartó stratégiát folytat. Többek között az állati eredetű alapanyagokat is visszaszorították, a beltérben már régóta elérhető a műbőrtől is különböző, vegán bőr. 

Körülbelül nyolc évvel ezelőtt vették fel kínálatukba a vegán bőrt, amit állatvédelmi szempontok mellett a hatékonyság is motivált, ezzel az anyaggal ugyanis egyszerűbb a gyártás. 

Vegán vagy műbőr?

A vegán bőr tulajdonképpen egyfajta műbőr, az elnevezés inkább azt mutatja, hogy teljesen mentes az állati eredetű alapanyagoktól, és a fenntarthatóságra törekszik. Alapját növényi rostok adják, amit némi polimerrel, vagyis műanyag kötőanyaggal kevernek össze, és erre kerül a bőrt utánzó textúra. Előnye, hogy könnyű vele dolgozni, széles a színpaletta, és az előállítási ára sem drágább a valódi bőrnél. Hátránya ugyanaz, mint a klasszikus műbőrnek, még megfelelő ápolás mellett sem bírja évtizedekig, a Teslákban is megfigyelt jelenség, a teljes kopás, az anyag szétesése jóval hamarabb megtörténik, mint a valódi bőr esetén. 

Ma már a műbőr és a vegán bőr adja az elérhető opciókat, állati bőrből készült kárpit nincs a Teslákban, és a gyártó állítása szerint a vajpuha anyag karc-, folt- és vízálló.

Csakhogy a tartóssággal azért akadnak gondok, egy szerencsétlen tulajdonos felfedezte, hogy a vegán kárpit csúf módon tud mállani, hámlani, ami a klasszikus bőrre egyáltalán nem jellemző.

Mállik, foszlik, hámlik a vegán bőr egyes Teslák belterében 1

Az erre a célra létrehozott fórumra feltöltött képeken látszik, hogy a Tesla Model 3-ban alkalmazott anyag lassan elveszíti legfelső rétegeit egy furcsa folyamat révén, amely úgy tűnik, hogy egyszerűen… megolvasztja az üléshuzat anyagát. Emellett a tulajdonos szerint még a pólókon is “borzalmas foltokat” hagy az olvadozó borítás.

Mállik, foszlik, hámlik a vegán bőr egyes Teslák belterében 2

Sajnos az általános garancia már nem vonatkozik erre a konkrét járműre a magas futásteljesítmény miatt, bár a fórumtagok felvetették, hogy a tulajdonos valamit tehetett, ami ezt a sérülést okozhatta, a tulaj azt állította, hogy az üléseket soha nem tisztították speciális anyagokkal.

Néhány napja egy másik Tesla-tulajdonos a Redditen közölte, hogy az ő Model 3-uk, körülbelül 120 ezres futás után is a felgyorsult öregedés jeleit kezdte mutatni. A vezetőülés és az ajtókilincs úgy nézett ki, mintha öngyújtóval égették volna meg. A közösség tagjai ismét a tulajdonost hibáztatták először. Azt sugallták, hogy a savas izzadtság okozhatja a jelenséget.

Mállik, foszlik, hámlik a vegán bőr egyes Teslák belterében 3

A vegán bőr problémáiról először 2020-ban számoltak be, 2021 végén újabb elégedetlen tulajdonosok osztották meg csalódottságukat a foszladozó utastér miatt. Néhányan azt állították, hogy az ülések egyszerűen maguktól hólyagosodtak fel. Néhány tulajdonosnak sikerült a garancián keresztül orvosolni a problémáját, míg sokaknak saját maguknak kellett megoldaniuk ezt a kérdést.

 

Bármi is áll a háttérben, az biztos, hogy egyre több gyártó fogja ezt az opciót választani a gyártás során, remélhetőleg a fellépő problémák kiküszöbölésével.