A brit királyi család tagjait mindig is ikonikus luxusautók volánja mögött lehetett látni. Nem lóg ki a sorból III. Károly király sem, aki II. Erzsébet tavaly szeptemberi halála után vette át a trónt. Május 6-án kerül sor a hivatalos koronázási ceremóniára, ezt megelőzően viszont az állami autólízingcég nyilvánosságra hozta a királyi család tulajdonában lévő járművek listáját, azok becsült értékével együtt.

„Régóta az uralkodóhoz kötik a luxusautókat, III. Károly király pedig különösen ismert a járművek iránti rajongásáról” – mondta Keith Hawes, a lízingcég igazgatója a CBS Newsnak. „Lenyűgöző gyűjteménye szentimentális értékkel bír a néhai édesanyjától, II. Erzsébet királynőtől örökölte motoroktól egészen a szülei által neki vásárolt autókig.”

Felfoghatatlan, mekkora értéket képviselnek a királyi család autói 1

Milliárdos nagyságrendű a királyi limuzin értéke – igaz, III. Károlyék az előző hónap végén még Németországban is a család Bentley-jével tettek látogatást. (Fotó: Bodo Marks/picture alliance/Getty Images)

Hivatalosan tizenkettő autóból áll a királyi flotta, de annak egyik példányára sem igaz a „tizenkettő egy tucat” szólás. Hogy mennyire nem, jól mutatja, hogy messze két Bentley limuzin a legértékesebb mind közül: egyenként több mint 12 millió dollárt, átszámítva 4 milliárd forintot érnek. Igaz, értéküket az a tény számottevően megdobja, hogy ezeket a limuzinokat még Károly király építette Erzsébet királynő 2002-es aranyjubileumára.

A Bentley-ket ráadásul Nagy-Britannia hivatalos állami autóiként tartják számon, azokat páncélozott karosszériával és üvegekkel, továbbá durrdefektálló gumikkal és kék villogókkal vértezték fel. Belső részük légmentesen lezárható, hogy az autó utasai a gáztámadással szemben is védettek legyen, amire a Nationwide Vehicle Contracts „James Bond-szerű mérnöki munka alapfelszereltségeként” hivatkozik.

Felfoghatatlan, mekkora értéket képviselnek a királyi család autói 2

Az egyik limuzint II. Erzsébet az aranyjubileumára kapta. A királyi flotta legtöbb autójához hasonlóan ezen sincs rendszám. (Fotó: Fiona Hanson/PA Images/Getty Images)

Szintén a járműpark részét képezi a királyi aranyhintó, ami bár nem a legmodernebb, de valószínűleg a világ legrégebbi és legexkluzívabb, még működő járműve – a tervek szerint III. Károly király a koronázás napján ezen fog a westminsteri apátságtól a Buckingham-palotához utazni, a feleségével, Kamillával együtt. Még 1760-ban építették III. György király megbízásából, és 1831 óta a koronázási ceremóniák elmaradhatatlan részét képezi.

A díszes hintó körülbelül 2 millió dollárt ér, ami a mostani árfolyamon 678 millió forintnak felel meg. A koronázás napján nyolc lovat fognak be elé, de így is sétatempóban fog haladni a szerkezet, annak 4,5 tonnás tömege miatt.

Felfoghatatlan, mekkora értéket képviselnek a királyi család autói 3

Az aranyhintónak a májusi koronázási ceremónián is kulcsszerep jut majd. Története egészen a 18. századig nyúlik vissza. (Fotó: Yui Mok/PA Images/Getty Images)

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán egy Aston Martin DB6 Volante áll, aminek értékét 1,2 millió dollárra, vagyis több mint 400 millió forintra becsülik. Az 1965-ös évjáratú modellt a király annak idején a 21. születésnapjára kapta ajándékba a szüleitől, de azóta számos módosítást végeztek el rajta. 2008-ban például környezetbarátabbá alakították az Aston Martint, ennek jegyében bioetanollal és maradék borból feldolgozott üzemanyaggal is „beéri”.

Felfoghatatlan, mekkora értéket képviselnek a királyi család autói 4

III. Károly az 1965-ös Aston Martinját mintegy másfél évtizeddel ezelőtt átalakította, hogy ne szennyezze annyira a környezetet. Több száz millió forintnyi az értéke. (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

További kilenc járművet sorol még fel a lista, köztük egy másik Aston Martint és egy másik Rolls-Royce-t 600-700 ezer dolláros, azaz 200 millió forint körüli értékkel. A többi autó ára 37 ezer és 200 ezer dollár között mozog, de ennél jóval többet mond, hogy amennyiben minden tételt összeadunk, a végösszeg meghaladja a 15 millió dollárt, vagyis az 5 milliárd forintot.