Mostanában elkezdtünk ismerkedni a mesterséges intelligenciák világával és picit félelmetes, hogy már itt tart ez a tudományág. Vagyis inkább az, hogy ennyire hozzáférhető és felhasználóbarát. Nem is olyan régen Patrik kollégám izgalmas beszélgetést folytatott egy ilyen rendszerrel, és nagyjából amikor megjelent a cikk a Vezessen, akkor hallottam először a Midjourney nevű képalkotóról, ami szintén egyfajta MI.

A Midjourney nem a „legokosabb” intelligens képalkotó, de a leghozzáférhetőbb, ugyanis ingyenes, csupán Discord-fiókunkkal kell csatlakozni a szerverhez és szinte máris használhatjuk. Igaz, limitált ideig, utána elő kell fizetni, de ez a limitált idő is bőségesen elég arra, hogy kiéljük fantáziánkat. Miután bent vagyunk a Discord-szerveren, a megfelelő szobába lépve be kell írnunk, hogy „/imagine” és utána a kulcsszavakat. A robot pedig azonnal munkához lát.

A rendszer az általunk megadott kulcsszavakból egy teljesen új képet generál, amely még soha nem létezett előtte, eszköztára pedig az interneten fellelhető összes képanyag, amely megfelel a kulcsszavaknak. Ahogy látjátok, mi autós témában tettük próbára ezt az MI-t.

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 2

Ez történik, amikor a BMW-t és a Mercedes márkákat összemossa az AI. Mindkét gyártó klasszikus elemei feltűnnek a digitális rajzon. Használt kulcsszavak: bmw and mercedes car mash-up.

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 3

Mindenképp látnunk kellett, hogy illusztrál egy balesetet a rendszer. Tömören? Elég hatásosan. Használt kulcsszavak: car accident.

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 4

Parancsoljatok, egy filmplakát. Hamarosan nagyon nagy bajban lesznek a dizájnerek, ha az MI 2 perc alatt, három kulcsszóból olyan promóanyagot hoz össze, amelyiket bármelyik buszmegállóban vagy óriásplakáton simán el tudunk képzeni. Használt kulcsszavak: car movie poster.

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 5

A művészi véna sincs távol a Midjourney „robotjától”. Így néz ki egy kortárs festmény, amelyen egy emberi arcú autót láthatunk. Használt kulcsszavak: car with human face.

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 6

Mese vonalon is elképesztő dolgokat készít a rendszer. Minél részletesebb, minél több kulcsszót adunk meg, az eredmény annál látványosabb lesz. Egyébként azt vettem észre, ha nem mondjuk meg neki, pontosan milyen autót akarunk, csak annyit írunk, hogy „car”, akkor nagyon sokszor nyúl a VW Bogár formájához. Ami nem csoda, hiszen ez a modell a világ egyik legnépszerűbb járműve. 1974 óta több mint 30 milliót gyártottak belőle. Használt kulcsszavak: cartoon car blue orange city.

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 7

Nem maradhatott ki a sorból a tipikus jövőautó, ezért egy cyberpunk stílusú fel is került a listára. Kicsit batmoblie hangulata van, de az mikor volt baj? Használt kulcsszavak: cyberpunk car

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 8

Igen, jól látod, az a budapesti parlament, előtte pedig egy repülő autó. Használt kulcsszavak: flying car budapest

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 9

Mondom én, bajban lesznek a művészek… Használt kulcsszavak: graphite pencil drawing car

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 10

Ezek bizony nagyon nagy fegyverek és nagyon nagy autók. Használt kulcsszavak: military vehicle with lot of weapons

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 11

Semmi bonyolult, öreg autó vonalon ilyen alkotások születtek. Használt kulcsszavak: old car

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 12

Bemutatjuk nektek a Vezess saját versenyautóját. Használt kulcsszavak: red race car with v

Megkértünk a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon nekünk autókat 13

V8-as pokoljáró Mad Max-stílusban. Igazi sivatagi harcos, amivel az utolsó csepp benzint is el lehet égetni. Használt kulcsszavak: V8 car from hell