Habár a britek előszeretettel panaszkodnak az ottani aszfalt rossz minőségére, pont egy brit vállalat talált megoldást a kátyúk gyors javítására. A Velocity Patching egy olyan szerkezettel állt elő, ami nemcsak kitisztítja, de tömíti és fel is tölti az úthibákat, és közben az egész folyamat alig több mint három percet vesz igénybe.

Amellett, hogy gyors, úgy tűnik, humánerőforrás-barát is az innovatív koncepció, a fő feladatokat ugyanis egyetlen ember el tudja látni, de a teherautó sofőrjét is beleértve kettő, maximum három emberre van szükség egy-egy kátyú eltüntetéséhez.

Úgy működik a mechanikus karral kezelhető szerkezet, hogy nagy sebességgel levegőt fúj az adott úthibába, így megtisztítva azt, majd a további esetleges meghibásodások elkerülése végett hideg bitumennel tömíti azt. Az előkészítés végeztével pedig nagy sebességű és nyomású üzemmódban feltöltik a gödröt több aggregátumréteggel is.

Mint azt az Autoevolution írja a Velocity Patching adataira támaszkodva, 3 perc 5 másodpercig tart egy kátyú sikeres betömése, ráadásul állításuk szerint olcsóbb is a hagyományos kátyúmentesítéshez képest. Az új technológiával egy kátyú eltüntetése 16 angol fontba, vagyis alig több mint 7 ezer forintba kerül, míg az utóbbi költsége 55 font, ami 25 ezer forintnak felel meg. Mindemellett lényegesen kevesebb feladattal jár, nem termel hulladékot, ahogyan az sem hátrány, hogy az utakat sem kell lezárni.

Az aszfalttömörítő gépezet egy 25 lóerős dízelmotorral működtetik, ami hatékonyság szempontjából is új dimenziókat nyit meg: naponta akár 200 javítás is elvégezhető vele, ami pont a tízszerese annak, ami a hagyományos metódussal kivitelezhető.