Bár a villanyautóknak egyelőre jó néhány hátránya van – nagyobb tömeg, költséges előállítás, magas vételár, viszonylag alacsony hatótáv, a töltőhálózat foghíjassága –, előnyeik is tagadhatatlanok: helyi károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés, csendes haladás, egyszerűbb vezetés, általában magasabb műszaki felszereltség, az olcsóbb karbantartás, na és a gyakorlatilag azonnal rendelkezésre álló teljes nyomatékból fakadó elképesztő gyorsulás.

Utóbbira mutat rá a brit lízingszakértő cég, a LeasingOptions mókás kis játéka. Az autók gyorsulását „papíron” általában a 0-ról 100 km/h-ra, vagy az angolszász világban a 60 mérföld/óra eléréséig eltelt időben – másodpercben – szokás megadni, a valóságban a gyorsulási versenyeken viszont a negyed mérföldes (402 méter) táv a bevett.

A játékban az utóbbin eresztik össze a legjobban gyorsuló EV-ket, valamint a játékost, akinek a telefon, tablet érintőképernyőjén, a laptop tapipadján, az asztali gép egerén görgetve kell(ene) lenyomnia az autókat. A valóságban persze egy hétköznapi bringával sem tudnánk tartani a lépést, de a modern eszközökhöz szokott ujjainkkal már élvezetes kihívás a dolog.

Az alábbi gépek ellen küzdhetünk:

Modell Negyed mérföldes gyorsulás (másodperc)
1. Rimac Nevera 8,6
2. Lotus Evija 8,6
3. Lucid Air Sapphire 8,9
4. Tesla Roadster 8,9
5. Lucid Air Dream Edition Performance 9,2
6. Tesla Model S Plaid 9,2
7. Lucid Air Grand Touring Performance 9,7
8. Lucid Air Dream Edition Range 9,8
9. Tesla Model X Plaid 9,9
10. Porsche Taycan Turbo S 10,3

A szerkesztőségben többen is kipróbáltuk az ujjhajtást, és míg eleinte igen gyenge eredmények, utolsó helyek születtek, ha rákap az ember, a top10 könnyedén összejöhet, sőt, volt, akinek sikerült legyőznie az összes villanyautót.

A játékot erre a linkre kattintva próbálhatod ki!

Ettől az autós játéktól eldobod a telefonod 1