Bár világszerte mindenütt tilos vagy igen szigorúan szabályozott az ittas vezetés – hazánkban zéró tolerancia van érvényben, de még a megengedőbb országokban is legfeljebb egy pohár vagy üveg sörrel, kis pohár borral elérhető 0,05-0,08%-os érték a csúcs –, ennek ellenére sajnos mindenütt akadnak autósok, akik ittas állapotban ülnek a volán mögé.

A hatóságok természetesen igyekeznek is kiszűrni az ilyeneket, alkoholszondákkal (légalkoholszint-mérővel) ellenőrzik a közlekedőket. Két ilyen ellenőrzés is új világrekordot hozott idén, ráadásul mindkét észbontó értéket Argentínában mérték. (A dél-amerikai országban egyébként 0,03% vagy másképp 0,3 g/l véralkoholszint a járművezetésnél engedélyezett felső limit.)

Márciusban a Neuquén tartományban található Plottier rendőrei fogtak meg egy fiatal férfit, aki autójával árokba borult. A szonda eredménye új világrekord volt, 5,79 g/liter értéket mutatott.

Nem sokáig „örülhetett” azonban a csúcsnak, ugyanis november 7-én egy honfitársa megdöntötte azt. A Rio Negro tartományban fekvő General Rocában a rendőröket az út rossz oldalán, vasúti sínen vezető, egy kislányt kis híján elgázoló járműről értesítették. A járőröknek sikerült megtalálniuk a piros Volkswagen Saveirót (Polo-rokon latin-amerikai típus), amelynek sofőrje 6,25 g/l-es értéket fújt a szondán. Az eredmény annyira hihetetlen volt a rendőrök számára, hogy a mérést másodszor is elvégezték.

Halálos mennyiséget ivott, mégis vezetett 2

Szemtanúk szerint a VW vezetője a volánnál is ivott, megállítása után pedig teljesen képtelen volt a beszédre, ahogyan járni sem tudott, a rendőrök cipelték el a járőrautóhoz.

A két fenti érték egyébként már bőven az alkoholmérgezés, a hétköznapi emberek számára halálos ittasság kategóriája: 3,5-5,0 g/l-nél eszméletvesztés, vizelet- és széklettartási nehézség, koordinálatlan légzés és keringés, akár a légzés leállása, a nyelv hátracsúszásából fakadó fulladás, szabadban kihűlés következhet be.