A H2Oi az 1990-es években a marylandi (USA) Ocean Cityben indult a régi, 70-es évekbeli vízhűtéses – innen a név: H2O, azaz víz és i mint international, azaz nemzetközi – Volkswagenek és Audik szűk körű, baráti találkozójaként, ám az évek során a közönség kibővült, lassan sokmárkás tuningtalálkozóvá alakult a rendezvény.

A találkozókon egyre vadabb, egyre szabálytalanabb átalakítások jelentek meg, tulajdonosaik, vezetőik pedig egyre veszélyesebb módon fitogtatták járgányaik képességeit, ezért az illetékes rendőrség is egyre komolyabban „rájuk szállt”, míg 2017-re el is lehetetlenítették az eseményt Ocean Cityben.

Tipikusnak mondható jelenet az H2Oi-ról

A szervezők – immár underground formában – New Jersey-be tették át a H2oi-t, de a jelleg az elmúlt években is megmaradt, így sajnos egyáltalán nem meglepetés, hogy a múlt hétvégi, Wildwoodban tartott találkozó több halálos áldozatot követelő balesetbe torkollt.

Az illetékes rendőrség tájékoztatása szerint múlt szombaton 21.36-kor egy 2003-as Infiniti és egy 2014-es Honda Civic ütközött vagánykodás közben, majd még két gyalogost is elsodort. Az Infiniti 37 éves vezetője az incidens után elmenekült a helyszínről.

A balesetben a Civic 34 éves utasa, egy férfi, valamint egy a rendezvénytől függetlenül épp arra járó tini, egy 18 éves lány is életét veszítette, emellett sérültek is voltak.

Az utólag előállított infinitis nem sok jóra számíthat, az illetékes ügyészség két rendbeli halálos közúti baleset okozása, súlyos sérüléssel járó baleset okozása, menekülés, cserben hagyás és garázdaság miatt emelt vádat ellene.

A willwoodi rendőrség egyébként készült a H2Oi-re, de beszámolójuk szerint egyszerűen lehetetlen volt a találkozót kordában tartani, ugyanis „több száz, ha nem több ezer” nagy teljesítményű autót jelent meg, miközben a rendvédelmieket eleve nem kedvelő résztvevők és nézők igyekeztek hátráltatni a munkájukat.

Willwood polgármestere, Pete Byron az incidens nyomán leszögezte, hogy a H2Oi-nak – akár illegális, akár legális formában – többé többé nincs helye a városban, megígérte, hogy a tuningosok oda nem térhetnek vissza.