Sajnos a héten újabb tragikus kimenetelű gyerekgázolástól hangos a magyar sajtó, és ugyanolyan szomorú, hogy ilyenek világszerte történnek minden egyes nap.

Az alábbi ugyanakkor egy szerencsés kimenetelű eset, ám jó emlékeztető arra, hogy mind autósként, mind gyalogosként a lehető legnagyobb óvatosságra és körültekintésre van szükség a gyalogátkelőknél.

A lentebb látható videót az USA-ban, a Kalifornia állambeli San Mateóban rögzítette egy autós fedélzeti kamerája, a felvételen az látható, hogy egy apukat két, rollerező kisgyerekével indul neki a táblával, térkövekkel jelzett, villogó sárga közlekedési lámpával is védett átkelőnek, ám egy SUV sofőrje „nemes egyszerűséggel” lassítás nélkül rongyol át a kereszteződésen, elsodorva az egyik csöppség rollerjét, hajszállal elkerülve a szinte garantáltan halálos kimenetelű gázolást.

Az illetékes rendőrség beszámolója szerint az autós az incidens után visszatért a helyszínre, mint kiderült, friss jogsis, tapasztalatlan vezetőről volt szó, a balesethez pedig a felvételt készítő jármű is hozzájárulhatott, valószínűleg az takarta ki a gyalogosokat az autó vezetője, a család elől pedig az érkező szabadidőjárművet. Kéttonnás behemótot vezetve a fő felelősség természetesen a vezetőt terheli, ám a rendőrség megjegyezte, hogy az apuka is hibázott, amiért az átkelésnél hagyta előremenni a kislányt, pedig biztos, ami biztos alapon fognia kellett volna a kezét.

A helyszín ugyan távoli, de a tanulságok ugyanazok, ahogy a szabályok sem igazán különböznek, a KRESZ szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben a gyalogos részére elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni, a bírósági gyakorlat alapján pedig 40 km/órás megközelítési sebességnél és afelett szinte mindig az autóst teszik felelőssé a zebrán történt gázolásoknál. Érdemes észben tartani, hogy a KRESZ alapján autósként még akkor is kötelesek vagyunk mindent megtenni a baleset elkerülésére, ha a gyalogos szabálytalanul, nem kijelölt helyen kel át az úton.

Gyalogosként is van persze felelősségünk – és emlékezzünk, a közlekedési szabályok betűje, a jog utólag, a kórházban, a temetőben már nem segít –, az átkelést mindig csak a kijelölt helyeken, alapos, mindkét irányba történő körülnézés után kezdjük meg!