Bár az elmúlt egy-két évben egy szűkebb körben – korai beszállók, nyerészkedők és a hiszékeny befektetők – nagyot pörögtek az NFT-k, azaz a blockchainben tárolt birtoklási igazolással rendelkező digitális tartalmak, a lufi egyre inkább kipukkanni, vagy legalábbis leereszteni látszik.

Ugyan az NFT-knek lenne értelmes felhasználása is, mondjuk a drága, de könnyen lopható, hamisítható termékekhez (pl. luxusórák) rendelve amolyan biztonsági elemként, nagyrészt csak véletlenszerűen generált majompofák és egyéb, jobb vagy egyenesen gagyi digitális műalkotásokhoz (képekhez) rendelték őket, azokat adták-vették, vagy legalábbis kínálták elképesztő árakon.

Itt van például a jelenleg legmagasabbra tartott autós tematikájú NFT, egy egészen egyszerű, trombitáló szájú, VW Bogár-alakba torzult, kerekeken guruló embert ábrázoló grafika, a „Car Man Logo” (nyitóképünkön).

Az alkotó és eladó, a Morabira Logo Designs NFT Collection szerint a logó „modern, egyszerű és egyedi”, autókereskedésnek, -kölcsönzőknek, reklám- és marketingkampányokhoz lehet ideális, de magánkollekció része is lehetne.

Gyanítjuk, hogy egy ehhez hasonló – mondjuk ki: primitív – logót bármilyen grafikus, sőt minimális rajztehetséggel rendelkező hétköznapi ember is percek alatt összehoz, de az eladót ez láthatóan nem zavarja, az „autóemberért” ugyanis 5000 Ethereumot – a kevésbé jártasaknak: egy egy kriptovaluta –, azaz kb. 3,8 milliárd forintot szeretne kapni az NFT-jéért.

Szerencsére nem csak mi látjuk őrültségnek ezt, hiszen bár már február óta létezik a logó (és az NFT, hiszen valójában az az eladásra kínált termék), az erre szakosodott OpenSea-n fent lévő hirdetés eddig senkit nem győzött meg, és gyanítjuk, hogy a szeptember 16-i lejárati dátumig sem fog.