Ha Ron Arad neve nem cseng ismerősen, szégyelld magad (mi is szégyelljük magunkat), a brit-izraeli művész a kortárs alkotóművészet meghatározó szereplője, akinek munkáit a világ legnagyobb múzeumában állították már ki.

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 1
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 2

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 10
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 11
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 12
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 13
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 14
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 15
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 16
Fotó megosztása:

Most a Fiattal lépett együttműködésre, hogy a maga sajátos módján ünnepelje a 65 éves Fiat 500-ast.

A projekt Ron Arad egy nyolc évvel ezelőtti munkájához nyúlik vissza, amelyben a művész teljesen funkcionális használati tárgyakat tett abszolút használhatatlanná, és ezt digitális formában rögzítve hozott létre egyszeri és megismételhetetlen műalkotást.

fiat-500-nft

Most ugyanezt csinálta, csak autókkal – régi és modern Fiat 500-asokkal. Voltak, amiket hidraulikus présben zúzott össze. Egy másik projektben a gyár eredeti fa karosszéria sablonjait felhasználva, fémdrótból alkotta újra a Fiat 500-ast, majd ezt a modellt ledobta a magasból, a felismerhetetlenségig eltorzítva az eleve sematikus autót.

Saját meglátása szerint munkája során nem elpusztítja az autókat, hanem pont ellenkezőleg: halhatatlanná teszi azokat: saját szavaival élve „préselt virág”-ként gondol rájuk.

ron-arad-2

A Shifting Vision NFT-aukciós oldalon megtekinthetők az alkotások, de a Fiat saját házi múzeumában, a Casa 500-asban is kiállítják azokat – pontosabban azok digitális másolatai. Az eredeti műveket (ami egy NFT esetében nem jelent mást, mint „eredeti” digitális aláírással ellátott kópiákat) ugyanis egytől egyig eladták – a vételárat pedig nem közölte sem az alkotó, sem az aukciós ház.

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 19
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 20