Ha Ron Arad neve nem cseng ismerősen, szégyelld magad (mi is szégyelljük magunkat), a brit-izraeli művész a kortárs alkotóművészet meghatározó szereplője, akinek munkáit a világ legnagyobb múzeumában állították már ki.

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 1

Most a Fiattal lépett együttműködésre, hogy a maga sajátos módján ünnepelje a 65 éves Fiat 500-ast.

A projekt Ron Arad egy nyolc évvel ezelőtti munkájához nyúlik vissza, amelyben a művész teljesen funkcionális használati tárgyakat tett abszolút használhatatlanná, és ezt digitális formában rögzítve hozott létre egyszeri és megismételhetetlen műalkotást.

fiat-500-nft

Most ugyanezt csinálta, csak autókkal – régi és modern Fiat 500-asokkal. Voltak, amiket hidraulikus présben zúzott össze. Egy másik projektben a gyár eredeti fa karosszéria sablonjait felhasználva, fémdrótból alkotta újra a Fiat 500-ast, majd ezt a modellt ledobta a magasból, a felismerhetetlenségig eltorzítva az eleve sematikus autót.

Saját meglátása szerint munkája során nem elpusztítja az autókat, hanem pont ellenkezőleg: halhatatlanná teszi azokat: saját szavaival élve „préselt virág”-ként gondol rájuk.

ron-arad-2

A Shifting Vision NFT-aukciós oldalon megtekinthetők az alkotások, de a Fiat saját házi múzeumában, a Casa 500-asban is kiállítják azokat – pontosabban azok digitális másolatai. Az eredeti műveket (ami egy NFT esetében nem jelent mást, mint „eredeti” digitális aláírással ellátott kópiákat) ugyanis egytől egyig eladták – a vételárat pedig nem közölte sem az alkotó, sem az aukciós ház.

Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 19
Rommá tört kisautóért fizettek egy vagyont 20