A GPS-es navigáció igen hasznos dolog, az elmúlt másfél évtizedben alaposan átalakította, megkönnyítette a közlekedést, ám egyik navi sem tévedhetetlen. Persze egy dolog, ha rossz utcába, a város másik végébe visz minket, és egy másik, ha a pusztaságba, az esetleges halálba vezet.

Az utóbbi forgatókönyv valósult meg egy ausztrál családdal a múlt hétvégén, akik az előző napi queenslandi kirándulást követően nem érkeztek meg következő céljukhoz, az új-dél-walesi Packsaddle-be. A család államokon átívelő költözés közepén tartott, a vőlegény egy kisteherautóval külön követte őket, de már csak ő futott be a találkozási helynek kijelölt állomásra.

Jó 350-400 kilométeres körben indult a keresés, hatalmas kiterjedésű üres vidékeket kellett átvizsgálni.

A család eközben Packsaddle-től 150 km-re északra, az arrafelé egyetlen komolyabbb településnek számító Tibooburrától nagyjából 50 km-re várta a segítséget, miután a Google Maps egy, a „semmibe” vezető földútra irányította őket, ahol aztán elakadt a Hyundai Tucson. A Térerő nem volt, ráadásul a nagymama, lánya és annak két kisgyermeke összesen egy liter vízen osztozhatott.

Az anyuka, Darian Aspinall végül négy órát gyalogolva egy pocsolyából merített két palacknyi vizet, amivel aztán sikerült kihúzniuk addig, míg az eltévedés után 48 órával, 9-én meglátták őket egy helikopterről.

„Komolyan azt hittem, hogy meg fogunk halni” – mondta utólag Aspinall, hozzátéve, hogy a hűvös, éjszakánként fagyos időben – ne feledjük Ausztráliában bőven a télben járnak – az üléshuzatokkal védték magukat a hidegtől, a helyzetet pedig csak nehezítette, hogy autista kisfia nagyon nem értette a helyzetet, folyton csak az apukájáról érdeklődött.

A felfedezés után természetesen mind a négyüket légi úton azonnal kórházba szállították, de szerencsére egyiküknek sem lett baja, így a félelmetes kaland után mostanra már új, adelaide-i otthonukban vannak.