Augusztus eleje óta kizárólag a magántulajdonban lévő járművekbe lehet hatósági áron tankolni, a céges autókat már csak piaci áron itathatják a tulajdonosok, üzemben tartók (kivéve taxik és mezőgazdasági gépek). Erre jött még pluszban egy Mol-korlátozás: a hazai kúthálózatnál naponta csak egyszer lehet tankolni, legyen az hatósági vagy piaci áron. Ezek a korlátozások pedig azt eredményezték, hogy a magyar járműtulajdonsok elkezdtek szépen visszanyúlni egy régi trükkhöz.

Az elmúlt nagyjából egy hétben a benzinleszívó csövek forgalmában mintegy 200 százalékos, a benzinkanna-eladásokban pedig 450 százalékos növekedést tapasztalt az egyik hazai autóalkatrészeket kínáló webáruház, az elmúlt hónapok első hetében mérhető átlagos forgalomhoz képest – számolt be az RTL.

Ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy a család vagy baráti társaság egyik tagja ellátogat a benzinkútra, megtankolja a saját nevén lévő autóját 480 ft/literes áron, aztán hazamegy, fogják a csövet és a kannát, szépen leszívják az üzemanyagot, és beletöltik a haver vagy a családtag céges járművébe, amit nem lehetne hatósági áron tankolni.

Ilyen rövid idő alatt egyelőre nem látható, hogy ez a trend így marad-e. Az viszont látszik, hogy a cég beszállítóinak készletei erősen fogynak. Így az sem lehetetlen, hogy ezeknél a termékeknél is áremelkedés és/vagy készlethiány léphet fel hamarosan.