2001-be az Audi Avantissimo volt a Frankfurti Autókiállítás egyik legsikeresebb tanulmányautója. Nem csak 5,06 méteres hosszával kelt feltűnést az Avantissimo, de hatalmas, magasfényűre polírozott kerekeivel is. Egyrészt az új A8 formai előfutáraként állították ki, de a kombikialakítással az Audi mutatta, hogy nyitottak egy radikálisabb elképzelésre is.

Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 1

Természetesen mindent beletömtek, amire akkoriban az autóipar képes volt, üvegtetővel látták el a tanulmányautót, amely gombnyomásra átlátszóból egyszínű fehérré vált, volt szintszabályzós légrugózás, az elektromos kézifék, adaptív bixenon fényszóró, ujjlenyomat-olvasó. A belső tér kialakítását a maximális luxus jellemzi, pasztellszínű puha bőrrel borítottak minden felületet. 

Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 2

Egy 4,2 literes V8-as benzinmotort kapott az orrába, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében hengersoronként egy-egy turbóval is megspékelték az erőforrást. A mérnökök által a V8-as blokkból kihozott legnagyobb teljesítmény 430 lóerő lett, a biturbó erőforrás 600 newtonméteres maximális nyomatéka is figyelemreméltó.

Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 3

A motor teljesítménye automata váltón keresztül jutott el a négy kerékhez, így mondhatni ez a tökéletes nagy Audi: tágas, gyors, összkerékhajtású és a legmagasabb technikai színvonalat képviseli.

Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 4

Európában rajongtak érte, de a világ többi részén visszafogott sikert aratott, és a magas gyártási költségek (az A8-as alumíniumkarosszériájának minden változtatása komoly összegbe került) miatt végül lemondtak a luxuskombi megvalósításáról. 

Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 5Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 6Hatalmas luxuskombit tervezett az Audi egykor, de végül nem merték megcsinálni 7