Az Oldtimer Automobil Kft. ismét bizonyította, hogy a magyar garázsok, pajták mélyén is rejtőznek még bőven felfedezésre váró, a rajongók számára kincset érő leletek. Találtak már csodás állapotú, farmotoros Škoda 120L-t, most pedig egy hasonlóan szép, keveset futott Polski Fiat 126p került a látóterükbe. 

Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 1Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 2

“15 599 km-t futott első tulajos “barn find” Kispolskit találtunk egy budapesti garázsban. Az autó 20 éve nincs használatban, eredeti állapotban van, némi garázs sérüléssel. Még a Stomil gumijai is a gyárban kerültek rá.”

Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 3

Az autó elhagyottságának oka, hogy elhunyt tulajdonosának örökösei egy ideig nem is tudtak a Kispolski létezéséről, így alakult időkapszulává a lengyel-olasz jármű. Láthatóan csak a garázslét viselte meg, akad némi pókháló, defektesek az abroncsok, de a képek alapján nincs komoly korrózió.

Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 4

A műszaki beüzemelés és a restokozmetika után eladósorba kerül majd a szocialista autógyártás ma már szerethető emléke. 

Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 5Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 6Csodás Kispolskit találtak egy magyar garázsban 7

Fiat 126p

A Fiat 500-as utódjaként 1972-ben bemutatott 126-os licencelt lengyelországi gyártása 1973-ban indult. A Polski Fiat 126, vagy közismert becenevén a Kispolszki 1985-re nyerte el legismertebb formáját a jellegzetes, széles fekete műanyag dekorcsíkokkal, műanyag rostélyokkal az oldalsó és hátsó szellőzőnyílásokon, modernebb műszerfalával. A farmotoros kisautóból 3 318 674 darab készült Lengyelországban, plusz még 1,3 millió az olaszoknál.