Napokkal ezelőtt a Vezess is hírül adta, hogy a BMW-k esetében számos funkció már csak – akár havi díjas – előfizetés ellenében érhető el, és valószínű, hogy az új rendszer finoman szólva sem arat osztatlan sikert a bajor márka ügyfélkörében.

Amellett, hogy ezúttal már az ülésfűtés és a fűthető kormánykerék is az előfizetéses „szolgáltatások” közé tartozik, a BMW-nek 2018-ban is volt egy hasonló húzása. Egy akkor újonnan indított program keretében a vezeték nélküli Apple CarPlay használata vált fizetőssé: évente 80 dollárt kellett fizetniük a tulajdonosoknak, ám nem sokkal később változtattak ezen – már 20 évet kínáltak 300 dollárért, „élethosszig tartó” ajánlatként.

Mivel azonban más gyártók nem számoltak fel semmilyen előfizetési díjat, alternatív megoldást választottak a tulajdonosok, ahogyan az most is előfordulhat. Mint azt a Carscoops felelevenítette, szoftveres trükk segítségével törték fel a BMW-k vezérlőelektronikáját, különböző FSC-, azaz kormányzati áruosztályozási kódok használatával, és így a CarPlay máris elérhető – ingyen.

Arra még nincs bizonyíték, hogy az előfizetéses rendszer mostani bejelentése eredményezett volna-e hasonló megoldásokat. Persze, egyáltalán nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy igen, de az más kérdés, hogy ez esetben érvénytelenné válhat a garancia.