Néhány nappal ezelőtt egy személyautó defektet kapott az M3-as autópályán, emiatt nekiment az elválasztókorlátnak, megpördült az autó, így az a forgalommal szemben állt meg az autópálya belső sávjában. Az autóban egy család utazott kislányukkal, az édesapa az esetet követően bármilyen óvintézkedés és segítség kérése nélkül maga kezdte meg a kerékcserét, gyakorlatilag közvetlen életveszélyben.

A Magyar Közút káli mérnökségének művezetője az esetet észlelve azonnal a helyszínre sietett és saját testi épségét kockáztatva nemcsak a családot mentette meg egy esetleges tragikus balesettől, hanem még a defektes autót is sikerült kiszednie a forgalomból, ezzel további baleseteket megelőzve.

 

A közutas művezető a helyszínre érve nagyon gyorsan cselekedett, a folyamatos forgalom közepette a gyermeket kiemelte az elválasztósáv korlátja mögül és a család minden tagját biztonságban átjuttatta a leállósáv melletti szalagkorlát mögé. Saját életét kockáztatva megkísérelte a defektes autó mentését is, ám ekkor egy személyautó szinte az utolsó pillanatban állt meg a kocsi előtt, az utána érkező kisteherautó majdnem belecsapódott a két járműbe, végül mindössze 10 centivel a személyautó mögött tudott megállni. Így a művezető villogott az autóval és saját láthatósági mellényét lekapva, a feje felett pörgetve próbált jelezni az érkező sofőröknek.

A videón látható, hogy a család vélhetően nem észlelte, mennyire veszélyes helyzetben vannak, pedig egyáltalán nem garantált, hogy az autópályán, ingerszegény környezetben, magas sebességgel haladó autók és kamionok időben észre tudnak venni egy álló járművet a haladósávokban. Ilyenkor a legfontosabb, hogy azonnal húzódjunk a leállósáv melletti szalagkorlát mögé és kérjünk segítséget a 112-es számon a további balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

Nemhogy a forgalmi sávokban, de egy korábbi, hazai vizsgálatból az derült ki, hogy a leállósávban nagyjából 20 perc a túlélési idő. Magyarul a statisztika szerint nagyjából ennyi időt lehet ott eltölteni élve. Szóval teljesen indokolt olyan gyorsan elhúzni onnan, amilyen gyorsan csak lehet.