Ha sportkocsigyártó és traktor, az autók iránt érdeklődők többsége rögtön rávágja, hogy Lamborghini, azt viszont már kevesebben tudják, hogy egy időben a Porsche is gyártott ilyen mezőgazdasági gépeket. A Harmadik Birodalomban Adolf Hitler utasítására Ferdinand Porsche traktort (is) tervezett, a modellt a Volkswagen Bogár mintájára megengedhető árú népautónak, pontosabban “népmunkagépnek” szánták.

Bár a prototípus még a második világháború előtt elkészült, a gyártás már nem indult be, végül csak a világégést követően, 1949-ben vették újra elő a terveket. Mivel a háború után az előírások szerint csak az gyárthatott traktort, aki a előtte is végzett ilyen tevékenységet, a Porsche-traktort az Allgaier Werkzeugbau gyártotta licenc alapján, igaz, később a céget átnevezték Porsche-Diesel Motorenbau GmbH-ra.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Láttál már 25 lóerős Porschét? 2
Láttál már 25 lóerős Porschét? 3

Láttál már 25 lóerős Porschét?

Láttál már 25 lóerős Porschét?

Láttál már 25 lóerős Porschét? 11
Láttál már 25 lóerős Porschét? 12
Láttál már 25 lóerős Porschét? 13
Láttál már 25 lóerős Porschét? 14
Láttál már 25 lóerős Porschét? 15
Láttál már 25 lóerős Porschét? 16
Láttál már 25 lóerős Porschét? 17
Fotó megosztása:

1963-ig összesen 125 ezer példány készült a típusból, de mára azért már ritkának számítanak a Porsche-Dieselek, a megmaradt, jó állapotú darabok gyűjtemények megbecsült darabjai. Most pont egy ilyen került a piacra, a hétvégi Goodwoodi Sebességfesztivál keretében rendezendő árverésen.

A Model 219 léghűtéses,  kéthengeres dízelmotorral készült, mely 25 lóerőt adott le, az erőforráshoz hidrodinamikus tengelykapcsoló és kétfokozatú, felezős váltó járt. A most eladásra kínált darabra már irányjelzőt is szereltek, valamint plusz ülést a vezető mögé.

Láttál már 25 lóerős Porschét? 18

Fotó: Bonhams.com

A traktor teljes felújításon esett át, a kiváló műszaki állapotot pedig az eredetivel egyező újrafényezés, valamint a vadonatúj abroncsok teszik teljessé.

A leütési árat a Bonham’s 10-15 ezer euró közé teszi, azaz 4-6 millió Ft-nak megfelelő összegért juthat majd valaki igen gyenge, igen lassú, de nagyon is érdekes Porschéhez.