Nincs információ a műfaj gyökereiről, nem tudjuk, melyik indiai traktoros volt az első, aki a gépet hátsó kerékre kapva szórakoztatta a helyi közönséget. Az első dokumentált traktorharcos Gaggi Bansra volt, aki 21 éves korában kezdett neki a géptáncoltatásnak. A 21 éves indiai fiatalember mindig is motoros streetfighter akart lenni, egykeréken előadott trükkökkel, közönséget lenyűgöző mutatványokkal. Csakhogy profi motor helyett csak egy traktorhoz fért hozzá, így kénytelen volt ezzel a járművel kitanulni pár látványos fogást.

Ennek lassan tíz éve, mára pedig többen követték a példáját. Az igazán ügyes traktorosok országosan ismert mutatványosnak számítanak, akik hajmeresztő dolgokat művelnek a többtonnás mezőgazdasági gépekkel. Nem viselnek semmilyen biztonsági berendezést, a gépeken nincs normális bukókeret, így egyáltalán nem nevezhető veszélytelennek a dolog. 

Az igazi sikert az internet és a videózásra alkalmas mobilok elterjedése hozta meg az 1,3 milliárdos népességű országban, ma már többen a TikTok-, Youtube-videókon megmutatott trükkökből próbálnak pénzt csinálni.

Ezzel együtt megnőtt az igény a mutatványok közönség előtt történő előadására is. Falunapokra, esküvőkre hívják a vakmerő traktorosokat, akik 200-250 ezer forintnyi összeget kaphatnak egy-egy fellépésért.