2019-ben katonai járművek baleseteztek az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, a 64-es kilométernél, Székesfehérvárnál. Hat jármű ütközött, a balesetben összesen hatan sérültek meg, egy katona meghalt. Két sérültet mentőhelikopterrel szállítottak az MH Egészségügyi Központba, négy sérültet pedig a székesfehérvári kórházban láttak el. 

2021-ben Németországban történt halálos kimenetelű baleset, akkor egy teherautó ütközött egy amerikai katonai konvojjal Bajorországban, több jármű kigyulladt, egy ember meghalt. Egy faforgácsot szállító pótkocsis teherautó csapódott be az amerikai konvojba. A baleset következtében két jármű kigyulladt, többen megsérültek. A konvojban két üzemanyag-szállító tartálykocsi is volt. 

Ez a két, közelmúltban történt eset is mutatja, hogy mennyire körültekintőnek kell lennünk, ha katonai konvojt látunk a hétköznapi közlekedésben. Ilyenkor jó, ha a KRESZ szabályainak betartásán túl még pár apróságra odafigyelünk, hogy minimalizáljuk a balesetek kockázatát. 

Türelem, türelem és türelem

A hivatalos megfogalmazás szerint a katonai konvoj mérete és sebessége, valamint haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Pontosabban fogalmazva egy hosszú és lassú, általában nehéz járművekből álló kocsisorról van szó. 

Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, a járművek haladását a konvoj elején és végén kísérőjárművek biztosítják. Tehát előzni szabálytalan, és gyakorlatilag lehetetlen, hacsak nem többsávos úton, autópályán érjük utol a menetoszlopot.

Ilyenkor megfelelő távolságot tartsunk a konvoj minden járművétől, a felvezető-lezáró és szervizelést ellátó, autómentő-szállító járművektől is, még ha azok ugyanúgy is néznek ki, mint a civil világban közlekedő társai.

Fotózni, bámészkodni nem javallott

A menetoszlopban haladó járművek nagy részét nem az autópályás használatra tervezték. Megterhelő a zárt sorokban ezekkel a nagy gépekkel haladni a személyzet számára, amit a mellettük ugyanazzal a tempóval haladó, ablakon kilógó, mobillal fotózó emberek még inkább megnehezítenek. 

Figyeljük a híreket

A nagy csapatmozgásokról mindig, minden jelentős újság, rádió, tévéadó beszámol. Megadják a konvoj áthaladásának útvonalát, és a pontos idejét is, ezért fontos figyelni, és a hallottak alapján tervezni a napi útvonalat, mert a cammogó katonai teherautók mögött már hiába bosszankodunk.