Talán kaszkadőrnek hitte magát, vagy eltévedt, esetleg az autó képességeit akarta tesztelni. Nem tudni, de tény, hogy egy férfi autójával lehajtott a híres Spanyol lépcsőn.

A meg nem nevezett 37 éves szaúdi állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy a volán mögött ült, a milánói Malpensa repülőtéren fogták el, miután a rendőrség az autókölcsönző cégen keresztül azonosította őt a járműről a biztonsági kamerák által rögzített képek alapján. A felvétel itt megnézhető:

a videó a hirdetés után indul

A használt autóról azt lehet tudni, hogy Maserati volt, ami igazán stílusos választás az olasz fővárosban való autózáshoz. Az autó formája alapján szabadidő-autót választott a mutatványhoz, így az vagy a Levante vagy a Grecale modell lehetett.

A rendőrség által az esetről közzétett videofelvételeken látható, amint az autó a lépcső feletti gyalogosövezetbe hajtott keddről szerdára virradó éjszaka. Az autó leereszkedik az első lépcsősoron, mielőtt megáll. Ezután látható, amint valaki kiszáll a járműből, és megvizsgálja a jármű helyzetét.

Az autó sérüléseket okozott a Spanyol térről felfelé vezető jobb oldali lépcső 16. és 29. fokán – közölte a római örökségvédelmi hivatal közleményben. Néhány márványdarabot ideiglenesen visszahelyeztek annak érdekében, hogy a gyalogosok számára azonnal újra megnyithassák az utat. Ugyanakkor további munkálatokra lesz olyan tömbökkel, amelyek színüket és anyagi jellemzőiket tekintve kompatibilisek a sérült lépcsőfokokkal.

A Spanyol lépcső Róma leghíresebb műemlékei közé tartozik. Nevét a lábánál elterülő térről és az ott található Palazzo di Spagna palotáról kapta. A monumentális díszlépcső 135 lépcsőfokból áll. Építését Étienne Gueffier francia diplomata adományából és francia kölcsönökből finanszírozták.

Világhíres látványosságot rongált meg egy autós 2
Világhíres látványosságot rongált meg egy autós 3

Világhíres látványosságot rongált meg egy autós

Világhíres látványosságot rongált meg egy autós

Világhíres látványosságot rongált meg egy autós 5
Fotó megosztása:

A lépcső 2015-ben kétéves, 1,5 millió eurós (570 millió forint) restauráláson esett át, amelyet a Bulgari ékszerház szponzorált, amelynek üzlete a közeli Via dei Condotti utcában található.

A Spanyol lépcső számtalan film jelenetének hátteréül szolgált, a legjelentősebb az Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével készült 1953-as “Római vakáció” című film.