A napokban írtunk róla, milyen brutális véget érhetnek az amerikai autós üldözések, ugyanis az ottani rendőri erők nem kis része az ún. PIT-manővert alkalmazza, azaz hátulról-oldalról meglökve igyekeznek keresztbe fordítani a menekülő járművet. Ez persze igen balesetveszélyes, kiszámíthatatlan a végeredmény, halálos végkimenetel is előfordult már.

Egy arizonai feltalálót is foglalkoztatott a téma, ezért pár éve kifejlesztett egy igen innovatív, a lökdösésnél vagy lövöldözésnél sokszor biztonságosabb megoldást.

Új módszert találtak az autótolvajok ellen 2

Leonard Stock Grappler – itt kb. lefogó – névre hallgató találmánya briliánsan egyszerű: az üldöző (rendőr)kocsi elejére, egy ütközőre emlékeztető keretbe applikált, igen erős műanyaghevederekből álló hálót kiterítve kell az üldözött jármű alá juttatni – ez a legveszélyesebb része –, azután az már gyönyörűen rá is csavarodik a hátsó kerékre, a járőrnek pedig elég fékeznie a saját autóját, hogy aztán inkább előbb, mint utóbb megállítsa a menekülőt.

A jóval kisebb balesetveszély mellett további előnye a rendszernek, hogy az elfogás végző rendőr végig az üldözött mögött maradhat, így sokkal kisebb eséllyel lőhet rá vagy árthat neki másképp az esetleg agresszív menekülő.

A gyártó saját demóvideója

A prototípus mindössze 2017-ben készült el, de máris számos állam rendőri egységei alkalmazzák sikerrel a bűnözőfogó hálót, a híradásokban rendre be is számolnak az egyelőre még szenzációnak számító eszköz sikeres alkalmazásairól.

Stock azt mondja, a nem egészen kétévnyi rendőrségi használat során már több tucat eredményes elfogáshoz használták a Grapplert, amely így számos életet is megmenthetett. A vonalak égnek a Stock Enterprisesnál, az USA minden tájáról érdeklődnek a különböző rendőrségek és egyéb, hasonló profilú ügynökségek a találmányról.

Segít a bűnüldözésben, védi az életet, ráadásul nagyszerű üzlet is – a feltaláló előtt le a kalappal!

Tévériport egy friss bevetésről – a felvételek magukért beszélnek