Az USA-beli rendőrök nem vacakolnak, sajnos gyakran előbb lőnek, aztán kérdeznek, ahogy az autós üldözésektől és azok brutális lezárásaitól sem riadnak vissza.

Az alábbi, múlt vasárnap a Kentucky állambeli Powell megyében készült felvételen azt láthatjuk, ahogy egy bizonyos Aaron Elliot igyekszik meglépni a rendőrök elől piros pick-upjával. A férfi „ravaszul” az autópálya-elválasztón átvágva, az ellenkező irányba indulva próbálta lerázni a zsarukat, ám azok oda is követték.

Az egyik járőrautó aztán ún. PIT manővert (pursuit intervention technique – üldözési beavatkozási technika, lényegében az elöl haladó hátulról-oldalról való keresztbe fordítása) alkalmazott, de csak részleges sikerrel. A megforgatott pick-up még elindult az ellenkező irányba, de a később érkező második járőr nemes egyszerűséggel az árokba lökte.

a videó a hirdetés után indul

Elliot ugyan még megpróbált a járműből kiugorva elfutni, de nem jutott messzire. Úgy tudni, személyi sérülés szerencsére nem történt, azonban a menekülő férfi nem ússza meg olcsón, ugyanis könnyű testi sértés, a rendőri intézkedésnek való ellenállás, menekülés, jogosítvány nélküli, valamint ittas/bódult állapotban vezetés miatt kell majd felelnie.

A fenti eset is húzósnak nézett ki, ám nem egyszer még csúnyább véget érnek az ehhez hasonló üldözések, az USA-ban is sokan kritizálják a feljebb már említett PIT-k alkalmazását.

Az alábbi, 2020 tavaszán Arkansas államban kergettek egy Dodge RAM-et, és miután az üldöző rendőrt arra utasították, hogy folyamodjon PIT-hez, azt elképesztő, 109 mérföld/órás (175 km/óra) tempónál hajtotta végre. A keresztbe fordított RAM az oldalára borult, magára húzva, majd egyenesen elrepítve a rendőrautót. Az üldözött jármű sofőrje életét vesztette a balesetben, a fiatal rendőr súlyos sérülésekkel került kórházba.

Szerencsére hazánkban kicsi az esély ilyen jelenetekre, mert bár a magyar rendőrök is sok mindent bevethetnek egy menekülő megállítására, „az észszerűnél nagyobb kockázatvállalás” nem megengedett a számukra, valamint a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát sem fenyegetheti az akció. Nemrégiben alaposan körbejártuk az üldözések témakörét, kattints, ha bővebben is érdekel!