A Vezess is megírta az év elején, hogy Radim Passer cseh milliárdos 417 km/órás sebességgel haladt a német autópálya korlátozások nélküli szakaszán, Berlin és Hannover között. A férfi még tavaly eldöntötte, hogy Bugatti Chironjával ráhajt a sebességrekordra, kísérleteit rendre dokumentálta is YouTube-csatornáján.

Ezzel egyhamar a német hatóságok látókörébe került, a közlekedési hatóság egyenesen elítélte Passer viselkedését. A becslések szerint nagyjából 85 milliárd forintos vagyonnal rendelkező üzletemberrel szemben eljárás indult, és annak ellenére, hogy tetemes pénzbírságot, vagy akár kétévnyi börtönbüntetést is kiszabhatnának rá, végül nem emeltek vádat ellene – írja az ABC.

A német DPA hírügynökségnek nyilatkozó ügyészek szerint Passer senkit sem veszélyeztetett, hiszen próbálkozásainak rendre a kora reggeli órákban, gyér forgalom mellett futott neki.

Ugyanezzel védekezett annak idején Passer is: állítása szerint hajnali 4 óra 50 perckor tett próbát, ekkor az autópálya 10 kilométeres szakaszán mindössze 10 autó ment el. „Az egyenesben jók a látási viszonyok, amik akár 3-4 kilométert is jelenthetnek, így van elég idő a reagálására” – fűzte hozzá még a videójához, miközben hangsúlyozta, a Chironnak mindössze 490 méterre van szüksége ahhoz, hogy 400 km/órás sebességről teljesen megálljon.

Passer a rekorddöntéshez használt Chiront még 2018-ban vásárolta, és tavaly júliusban kezdett el kacérkodni azzal a gondolattal, hogy megnézi, mire képes a francia sportkupé. Hogy eközben a biztonság is garantált legyen, visszaküldte autóját a Bugatti molsheimi üzemébe ellenőrzés céljából, és csak ezt követően kezdte el feszegetni annak határait. Többnyire sikerrel is járt, hiszen az 1500 lóerős, 8,0 literes W16-os motorral szerelt Chiron körülbelül 420 km/órás sebességre képes, de alapjáraton már 380 km/óránál leszabályoz a rendszer – ez a korlátozás azonban gyorsan kiiktatható.