Az USA-ban egyszerűen imádják a hatalmas SUV-kat és böhöm nagy pick-upokat, boldog-boldogtalan ilyet hajt, ha kell, ha nem. Ebből következik, hogy a kalandosabb kedvű autósok is behemótjaikkal vágnak neki a közúton, normális körülmények között nem megtapasztalható kihívásoknak – népszerű műfaj például a pick-upos ugratás.

Az alábbi felvételt maga az önjelölt kaszkadőr tette közzé az Instagramon, talán nevelő célzattal, ugyanis sikerült kicsit túlzásba, majd fizikailag igen rosszul esnie: gerincét törte a mutatványban. A Virginia International Raceway tereppályáján múlt szombaton rendezett Off-Road Revolution eseményen „Caz” 2021-es Ford Raptorjával futott neki a földrámpának, de nem volt egyedül, összesen körülbelül 60-an szórakoztak ilyen járgányokkal.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Caz (@sezac80)

„Hárman alkottunk egy csoportot a 2021-es Raptorjainkkal, minden egyes nekifutásra emeltük a tétet, hogy lássuk, mire képes az autónk. Legutoljára azt hallottam az egyik sráctól, hogy 50-nel (mérföld/óra, km/órában 80,5 – B.G.) futott neki, és az kívülről egész simának látszott. Én aztán a 60-at céloztam (96,5 km/óra), de lehet, hogy kicsit fölé mentem, nem figyeltem a sebességmérőt. Sima ugrásom volt, de sajnos sikerült tökéletesen laposan landolnom, négy kerékkel egyszerre értem földet. Koppantak a lengéscsillapítók, utánuk már csak a gerincem tudott összenyomódni” – idézte fel a Jalopniknak a férfi, akinek a T12-es, azaz legutolsó háti csigolyája három darabra törött a becsapódásnál.

Megvan azért a zsáner urbánus párja is: emlékezzünk csak a Teslával Los Angeles-i utcán a semmibe ugrató őrültekre… 

„Életemben nem éreztem még ilyen fájdalmat. Szó szerint azonnal üresbe tettem a kocsit, aztán ki is ugrottam, hogy a földön fekve próbáljam kiegyenesíteni a hátamat” – tette hozzá.

Caz azt is elmondta, hogy ugyan ő még kórházban van – műtéttel kell kell „összeforrasztani” a törött csigolyát –, de édesapja azóta már vezette a Ford Raptort, és állítólag a kocsinak semmi baja. „A Fordot nem hibáztatom, a testem volt a gyenge láncszem. Azzal tisztában voltam, hogy az autó károsodhat, de az eszembe sem jutott, hogy végül én sérülhetek meg. Jó figyelmeztetést kaptam” – vonta le a tanulságot.

Egy másik hasonló rendezvényen mondjuk az autó sem bírta: igaz, ott nem a legmodernebb és mindössze 2,5 tonnás, hanem egy első generációs, 300 kilóval nehezebb Raptor ugratott a leírás szerint szintén 60 mérföld körüli tempóval, majd ért földet szerencsétlenül. A bent ülők állapotáról nem tudni, de láthatóan nekik sem esett jól a landolás.

Persze nem csak az USA-ban próbálkoznak amatőrök ilyen eszement mutatványokkal, a világ másik felén is akadnak elvtársaik: nem is olyan rég írtunk arról az orosz őrültről, aki egy régi BMW volánjánál törte gerincét egy amúgy valóban látványos ugratás végén…