Egy kedves Olvasónk hívta fel a figyelmünket az alábbi Facebook-bejegyzésre, amely egy hazai Dacai megható adásvételéről számol be.

“35 év gondoskodás nem múlik el nyomtalanul!” – írja a Dacia 1310 TX új tulajdonosa.

Az autó első tulajdonosa 1927-ben született, 60 évesen vásárolta újonnan a Daciát, és mindössze 65 ezer kilométert autózott vele. Minden tankolást, szervizelést és alkatrészvásárlást gondosan vezetett az autó eredeti kézikönyvében, amit büszkén nyújtott át az autó gyári kulcsaival és valamennyi szervizszámlájával együtt az új tulajnak.

Olyan Dacia cserélt gazdát itthon, amilyen nem sokszor 1

A Dacia 1310-1410 Romániában 1969-től 2004-ig, 1 959 730 darabos szériában gyártott családi autó, a Renault 12 licencmodellje. Volt belőle kombi, három-, illetve ötajtós ferdehátú, valamint hátul hajtó és 4×4-es pickup is.

A jó ideje nyugdíjas eladó elmondása szerint 60-70 km/órás sebességnél 7,5 litert fogyaszt a Dacia, olyan “urasan vezetve”. Műszaki hibája sosem volt, mivel új korában a Baumgartner-szervizben szétszedették és újra összerakatták minőségi tömítésekkel és csavarokkal. Az igen ritka indigókék szín a véletlen műve, ugyanis delfinszürkét szerettek volna, de túl későn érkeztek a csepeli Merkúr-telephelyre, és elvitték azt a 3 darabot, számolt be róla az egykori tulajdonos. Kékből 2 darab volt, a többi vajszínű és fehér volt, így a választás a kékre esett.

Olyan Dacia cserélt gazdát itthon, amilyen nem sokszor 2

A Dacia 1310 TX minden elemén gyári fényezés van, az alját minden 2 évben szakszerűen kezelték. Az idős úr korábban a Csepel Művekben dolgozott gépjárműtechnikus mérnökként, ezért a karbantartást kiemelten fontos feladatnak tartotta. 95 éves kora végett jogosítványát már 3 éve nem hosszabbítják meg, így fájó szívvel lemondott kedves autójáról.

Olyan Dacia cserélt gazdát itthon, amilyen nem sokszor 3

Olyan Dacia cserélt gazdát itthon, amilyen nem sokszor 4

Olyan Dacia cserélt gazdát itthon, amilyen nem sokszor 5