Az Egyesült Államok világelső az aszfaltozott utak kategóriájában, nagyjából 6,7 millió kilométer köves út található a kontinensnyi országban. Ezt karbantartani nem kis feladat, és a helyi hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő minőséget biztosítsák a közlekedőknek.

Ha egy út pocsék, az sok esetben menet közben, évek alatt derül ki, a hibák kiderüléséhez kell a mindennapos terhelés. Egy 120 tonnás géppel viszont fel tudják pörgetni az időt, és évtizedek kopását képesek vizsgálni pár hónap alatt.

Ezzel a 120 tonnás géppel halálra lehet kínozni az utakat 1

Íme a Titán, a 4 méter magas 4,5 méter széles, és majdnem 45 méter hosszú, guruló tesztállomás, amivel napi 18 ezer jármű áthaladását tudják szimulálni. A gép tulajdonképpen egy óriási, 120 tonnás keret, amiben egy felfüggesztett abroncs halad oda-vissza, a megfelelő nyomással az aszfalthoz préselve. 

Ezzel adják meg a megfelelő terhelést az útfelületnek, aminek hőmérsékletét is tudja szabályozni a gép, -7 Celsius-foktól egészen 45 Celsius-fokig. 

Ezzel a 120 tonnás géppel halálra lehet kínozni az utakat 2

 A Titán tehát egy csodálatos célszerszám, amivel eljöhetne a kátyúmentes jövő, és megszülethetne a tökéletes aszfalt, csakhogy van egy kis bökkenő. A gépet nem civil célokra használják!

Az amerikai hadsereg mérnöki testületének laboratóriumi kutatócsoportjánál üzemel, Mississippi államban. Kizárólag az Amerikai Védelmi Minisztérium számára dolgozik, és a hadsereg infrastruktúráját fejlesztik vele, többek között a repterek leszállópályáit. 

Az óriás tehát marad a hadsereg szolgálatában, de az építő Dynatest hasonló elven működő, kisebb konstrukciókat is gyártott már, amelyeket bármelyik útfenntartó vállalat megvásárolhatja.